Srbačko zdravstvo na rubu sloma

Marijana Miljić
Srbačko zdravstvo na rubu sloma

Srbac - Dom zdravlja u Srpcu okončao je 2012. godinu u minusu od 203.000 maraka, a ukupan gubitak se popeo na čak 1,5 miliona maraka, što je bio jedan od glavnih razloga smjene direktora Miomira Šaule i postavljanja Saše Jovičića za vršioca dužnosti direktora.

Ova ustanova je u velikim kreditnim obavezama, koje su lani bile blizu 300.000 KM, što je povećanje za 100 odsto u odnosu na 2011. godinu. Razlog tome je otplaćivanje kamate po ugovoru o zajmu sa Fondom zdravstvenog osiguranja koji iznosi 648.000 maraka, a glavnica duga dospijeva na naplatu tek iduće godine.

- Dom zdravlja je u veoma teškom stanju. Dugoročne obaveze iznose oko 950.000 maraka, a kratkoročne 563.000. Zbog toga smo morali povući radikalne poteze i imenovati novi menadžment, koji će se potruditi da u što većoj mjeri sanira gubitke - rekao je načelnik opštine Srbac Drago Ćirić.

Bivši direktor Miomir Šaula kaže da je na loše rezultate poslovanja uticalo umanjenje ugovorenog novca sa Fondom zdravstvenog osiguranja za pet odsto i prekoračenje potrošnje lijekova koji se izdaju na recept.

- Od ugovora sa Fondom mjesečno smo dobijali 160.000 maraka, a samo za bruto plate nam treba oko 150.000 KM. Fond nam je odobrio 685.000 maraka za lijekove koji idu na recept, a mi smo morali da probijemo taj iznos za 125.000 maraka jer su potrebe građana prevelike. Imamo sve više oboljelih od malignih, kardiovaskularnih i drugih vrsta bolesti, a samim tim su veći troškovi pregleda i liječenja pacijenata - dodaje Šaula.

Kao problem ističe i veliki broj neosiguranih lica, te osiguranika koji ne uplaćuju doprinos za zdravstvo.

Dodaje da je neriješeno finansiranje Službe hitne medicinske pomoći koja se ne može angažovati bez četiri ljekarska tima, a novac od Fonda se dobija samo za dva.

Odbornik Koalicije "Zvono" Mišo Maljčić smatra da je skupštinska većina donijela ispravnu odluku na posljednjoj sjednici i da je ovakvo stanje u zdravstvu postalo neodrživo.

- Vrijednost kapitala Doma zdravlja je oko dva miliona maraka, a dugovanja su dospjela do 1,5 miliona. Neprestano zaduživanje je dovelo ovu ustanovu na ivicu propasti i ovim trendom bi za tri godine otišla u stečaj. To je greška i republičkih institucija koje izdaju ovakve preporuke, jer će to kad-tad dovesti do sloma cijelog zdravstvenog sistema - dodaje Maljčić.

Da je zdravstvo u Srpcu u krizi, svjedoči podatak da je Gradska apoteka prošle godine zabilježila gubitak od 142.000 maraka. Ova ustanova nema dugoročnih obaveza, ali zato obaveze prema dobavljačima, porezima i doprinosima iznose čak 385.000     KM.

Ćirić i Šaula kućni prijatelji

Načelniku opštine Srbac Dragi Ćiriću pozlilo je na sjednici Skupštine opštine nakon što je predložio razrješenje direktora Doma zdravlja Miomira Šaule, poslije čega je prebačen u gradišku bolnicu.

Saznajemo da je Ćirić sa Šaulom kućni prijatelj od ranog djetinjstva, zbog čega je emotivno doživio odluku o njegovoj smjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana