Srbački “Komunalac” diže kredit da “stane na noge”

Dejan Jovičić
Srbački “Komunalac” diže kredit da “stane na noge”

Srbac - Opština Srbac izdaće garancije za zaduženje “Komunalcu” putem emisije obveznica u iznosu od 410.000 KM da bi to komunalno preduzeće isplatilo dugove, plate radnicima i poboljšalo kvalitet sakupljanja i transporta komunalnog otpada.

Saglasnost za zaduženje dali su odbornici srbačkog parlamenta, a direktor “Komunalca” Bogoljub Bilanović rekao je da će na taj način biti reprogramirane obaveze za poreze i doprinose prema Poreskoj upravi RS u iznosu od 250.000 KM i dodao da će biti izmiren i dio dugova prema radnicima kojima nije isplaćeno sedam plata.

- Ako dobijemo planirana sredstva, uložićemo dio novca u obnavljanje opreme kako bi na dugoročnoj osnovi bilo omogućeno povećanje prihoda, te ostvarene uštede u transportu otpada od Srpca do regionalne deponije u Ramićima - rekao je Bilanović.

On kaže da je u planu nabavka polovne poluprikolice, vrijednosti do 30.000 KM, koja može odjednom prevesti od 20 do 25 tona otpada, tako da u jednom navratu može biti odvezen kompletan otpad sa područja opštine.

- Do sada smo morali odvoziti otpad više puta sedmično, što je povećavalo troškove goriva i maziva, a nismo imali ni zadovoljavajući vozni park jer je većina mašina stara i dotrajala i njihov kapacitet je mali. Pomoć nam je u tom pogledu pružio Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS koji nam je nedavno donirao jedno kvalitetno vozilo - rekao je Bilanović.

Prema njegovim riječima, dio sredstava od novog zaduženja biće usmjeren i u proces razdvajanja i sortiranja sekundarnih sirovina iz otpada. 

- Kada saberemo sve uštede koje možemo ostvariti od novih ulaganja, one bi na godišnjem nivou mogle iznositi oko 40.000 KM. Time bi naše preduzeće već za tri do četiri godine  u potpunosti stalo na noge - rekao je Bilanović.

Odbornik PDP-a Mićo Malbašić uvjeren je u dobre namjere rukovodstva ovog preduzeća, zbog čega je njihov klub odbornika podržao odluku o zaduženju.

- Ako na taj način možemo odvesti sav otpad iz Srpca na regionalnu deponiju, ne vidim zašto bi neko bio protiv toga da imamo čist grad - rekao je Malbašić. +

Divlja deponija

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da je jedno od opredjeljenja lokalne uprave trajno saniranje divlje deponije u užem gradskom području, što je dugogodišnji problem ove lokalne zajednice.

- Svjesni smo ovog problema u našem gradu i tražimo način da ga riješimo, što nije nimalo lako. Neke procjene kažu da bi nas uklanjanje divlje deponije u Srpcu koštalo i dva do tri miliona KM, ali se nadam da to možemo riješiti uz mnogo manje novca, a da sve bude kvalitetno urađeno - rekao je Dragosavljević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana