Srbački Dom zdravlja smanjio dug za 300.000 KM

Marijana Miljić
Srbački Dom zdravlja smanjio dug za 300.000 KM

Srbac - Novo rukovodstvo Doma zdravlja Srbac smanjilo je dug te ustanove za oko 300.000 maraka, što je otvorilo prostor za rekonstrukciju objekta i nabavku najmodernije medicinske opreme.

Time je u potpunosti opravdan status sertifikovane zdravstvene ustanove koji je Dom zdravlja stekao u junu ove godine. Direktor ove ustanove Saša Jovičić istakao je da se sprovodi postupak kompletnog softverskog uvezivanja svih službi sa centralnim serverom u Banjaluci, čime među prvima u RS učestvuju u procesu formiranja elektronskog zdravstvenog sistema.

- Jedna od inovacija biće da se pacijenti sami naručuju za preglede kod porodičnog ljekara putem elektronskih čekaonica koje će biti dostupne na internet stranici Doma zdravlja - ističe Jovičić.

Rekonstrukcija sistema centralnog grijanja u Domu zdravlja i u svim terenskim ambulantama privodi se kraju, a ukupna vrijednost investicije iznosi oko 60.000 maraka.

- Radovi se odnose na ugradnju novih kotlova kojima će biti obezbijeđena racionalnija potrošnja toplotne energije te stabilnije održavanje toplovodnog sistema. Time će značajno biti smanjena mogućnost pucanja cijevi u najhladnijim danima grejne sezone - rekao je Jovičić.

On je dodao da je u ambulanti u Nožičkom ugrađen sistem centralnog grijanja.

- Ovakav način isporuke toplotne energije ispunjava sve ekološke uslove u pogledu minimalne emisije štetnih gasova. Time će ustanova ispuniti jedan od kriterijuma za podnošenje aplikacija IPA fondovima koji se odnose na projekte energetske efikasnosti - dodao je Jovičić.

U toku je i kompletna rekonstrukcija i adaptacija ambulante u Ćukalima, koja već godinama nije u funkciji.

- Sve investicije radimo sopstvenim sredstvima, bez novih kreditnih zaduženja. Pored smanjenja duga za 300.000 KM, redovno servisiramo i tekuće obaveze - naglasio je Jovičić.

Laboratorija

U laboratoriji Doma zdravlja moguće je uraditi i veći broj hormonskih pretraga, kao i tumorskih markera koje su pacijenti ranije morali raditi u Opštoj bolnici Gradiška ili Univerzitetskoj bolnici - Klinički centar Banjaluka. U toku su i pregovori o nabavci profesionalnog aparata za imunohemijske pretrage vrijednosti oko 50.000 maraka kojim bi dodatno bio proširen spektar laboratorijskih usluga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana