Србачки Дом здравља смањио дуг за 300.000 КМ

Маријана Миљић
Србачки Дом здравља смањио дуг за 300.000 КМ

Србац - Ново руководство Дома здравља Србац смањило је дуг те установе за око 300.000 марака, што је отворило простор за реконструкцију објекта и набавку најмодерније медицинске опреме.

Тиме је у потпуности оправдан статус сертификоване здравствене установе који је Дом здравља стекао у јуну ове године. Директор ове установе Саша Јовичић истакао је да се спроводи поступак комплетног софтверског увезивања свих служби са централним сервером у Бањалуци, чиме међу првима у РС учествују у процесу формирања електронског здравственог система.

- Једна од иновација биће да се пацијенти сами наручују за прегледе код породичног љекара путем електронских чекаоница које ће бити доступне на интернет страници Дома здравља - истиче Јовичић.

Реконструкција система централног гријања у Дому здравља и у свим теренским амбулантама приводи се крају, а укупна вриједност инвестиције износи око 60.000 марака.

- Радови се односе на уградњу нових котлова којима ће бити обезбијеђена рационалнија потрошња топлотне енергије те стабилније одржавање топловодног система. Тиме ће значајно бити смањена могућност пуцања цијеви у најхладнијим данима грејне сезоне - рекао је Јовичић.

Он је додао да је у амбуланти у Ножичком уграђен систем централног гријања.

- Овакав начин испоруке топлотне енергије испуњава све еколошке услове у погледу минималне емисије штетних гасова. Тиме ће установа испунити један од критеријума за подношење апликација ИПА фондовима који се односе на пројекте енергетске ефикасности - додао је Јовичић.

У току је и комплетна реконструкција и адаптација амбуланте у Ћукалима, која већ годинама није у функцији.

- Све инвестиције радимо сопственим средствима, без нових кредитних задужења. Поред смањења дуга за 300.000 КМ, редовно сервисирамо и текуће обавезе - нагласио је Јовичић.

Лабораторија

У лабораторији Дома здравља могуће је урадити и већи број хормонских претрага, као и туморских маркера које су пацијенти раније морали радити у Општој болници Градишка или Универзитетској болници - Клинички центар Бањалука. У току су и преговори о набавци професионалног апарата за имунохемијске претраге вриједности око 50.000 марака којим би додатно био проширен спектар лабораторијских услуга.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана