Srbačka kultura stala na zdrave noge

Dejan Jovičić
Srbačka kultura stala na zdrave noge

Srbac - Centar za kulturu i sport iz Srpca uspio je za svega godinu da reprogramira obaveze za doprinose od 79.000 KM i isplati čak četiri zaostale plate iz prethodnih godina.

Direktorica Centra Sandra Miholjčić kaže da je po stupanju na dužnost zatekla izuzetno teško stanje u preduzeću jer su ukupne obaveze premašile 300.000 KM, od čega je samo dug za struju u sportskoj dvorani iznosio oko 87.000 KM, a dugovanja prema dobavljačima oko 65.000 KM.

- Uspjeli smo postići dogovor o reprogramu za struju potpisivanjem ugovora o medijaciji kojim smo se obavezali da ćemo redovno isplaćivati zaostale dugove, a za uzvrat će nam biti otpisan iznos od 30.000 KM na ime kamata. Opštinska uprava nam je dala saglasnost na reprogram sa Poreskom upravom RS jer doprinosi nisu uplaćivani čak 20 mjeseci, tako da radnici nakon dužeg perioda mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu - istakla je Miholjčićeva.

Prema njenim riječima, radnicima se prošle godine dugovalo čak 14 plata, a zahvaljujući mjerama štednje i snažnijoj pomoći lokalne uprave i donatora, uspjeli su da u decembru isplate čak tri plate. Nakon što su godinama bilježili gubitke, prošlu godinu su uspjeli da okončaju pozitivnim poslovanjem u iznosu od 9.500 KM.

- Tome je znatno doprinijela donacija iz Kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za tradicionalnu likovno-ekološku koloniju na Bardači, a dijelom je na to uticalo i smanjenje broja radnika. Situacija je danas mnogo bolja, tako da smo imali i određena ulaganja pa smo, između ostalog, nakon četiri decenije sanirali mokri čvor koji je bio u katastrofalnom stanju - rekla je Miholjčićeva.

Ona je izrazila nadu da će im biti odobreno kreditno zaduženje u iznosu od 60.000 KM, za šta su na februarskoj sjednici lokalnog parlamenta dobili saglasnost odbornika. Dio sredstava iskoristiće da pokriju obaveze po kreditu od 50.000 KM koji je podignut 2013. godine, a preostali iznos će utrošiti za investicije kojima će pokušati da povećaju prihode.

- U planu imamo brojne manifestacije ove godine, među kojima se posebno izdvaja 35, jubilarni saziv bardačke kolonije, kao i nova manifestacija "Srbačko ljeto" koja će biti održana u avgustu. Uspjeli smo nakon pet godina uvesti redovno gostovanje Narodnog pozorišta RS u Srpcu, a trudićemo se da omogućimo i češće filmske projekcije. Na proljeće planiramo ponovo da oživimo tradiciju nekadašnjih Radničkih sportskih igara - istakla je Miholjčićeva.

Štrajkovi

Zbog izuzetno teške finansijske situacije radnici Centra za kulturu i sport su u nekoliko navrata stupali u generalni štrajk tokom mandata bivšeg načelnika Srpca Drage Ćirića. Tada su bile obustavljene sve kulturne aktivnosti u ovoj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana