Srbac ponovo u blokadi: Hipoteka na dvoranu podigla temperaturu

Cvija Mrkonjić
Srbac ponovo u blokadi: Hipoteka na dvoranu podigla temperaturu

Srbac - Opština Srbac ponovo je u blokadi zbog neuplaćenih doprinosa za radnike u iznosu od oko 380.000 maraka, čime je dodatno produbljena kriza u ovoj lokalnoj zajednici.

Načelnik opštine Drago Ćirić potvrdio je da im je, kao i ranije, Poreska uprava RS (PURS) blokirala račun zbog neizmirenih obaveza. Ipak, on smatra da je u blokadu politika uplela svoje prste.

- To je pritisak na mene, jer stižu izbori i nastoje da sabotiraju moju ponovnu kandidaturu. Postoje ustanove i firme koje godinama duguju novac, a njih ne blokiraju - kazao je Ćirić.

Kako bi se izbjegle dalje blokade opštinska uprava je planirala da pod hipoteku stavi sportsku dvoranu.

Međutim, kako je potrebna saglasnost odbornika, a Skupština ne zasjeda već 14 mjeseci, Ćirić je uputio pismo odbornicima u kojem je od njih zatražio da mimo Skupštine odobre stavljanje hipoteke, što su gotovo svi odbili. Svoj potpis nisu htjeli staviti čak ni odbornici bliski Ćiriću, smatrajući da na taj način vrše krivično djelo.

- Kao i blokada računa, to su ucjene i pritisak da se ne kandidujem za novi mandat. Jedino su PDP i SP htjeli da stave svoj potpis. Odbornici SNSD-a su obećali pa slagali - naveo je Ćirić.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a Krsto Čavor istakao je da nije upoznat sa novom blokadom računa. On je demantovao Ćirićeve navode naglašavajući da su zahtijevali da hipoteku potpiše svih 25 odbornika.

- Ne može se zaduženje od 400.000 ili 500.000 maraka potpisivati privatno u kućama, bez odobrenja Skupštine. Rekli smo, potpisaćemo kad taj prijedlog dođe na Skupštinu, jer to je skupštinski materijal - kazao je Čavor.

Koliko je opština Srbac duboko zaglibila u finansijske probleme svjedoči i to što se zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu, već drugu godinu zaredom, ne isplaćuju stipendije. Nisu isplaćeni ni podsticaji za razvoj poljoprivrede, a značajno su umanjena sredstva za rad sportskih klubova, što je mnogima ugrozilo opstanak u sportskim takmičenjima.

Ovo je najmanje deseti put u posljednjih godinu da je blokiran račun opštine, zbog čega se redovno ne isplaćuju lična primanja za radnike opštinske uprave i dotacije za javna preduzeća i ustanove. Radnici opštine su tek prošle sedmice dobili martovsku platu, a više od dvije godine ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu.

U javnim preduzećima i ustanovama situacija je još gora, pa je tako ovih dana Radio Srbac proslavio 41. godišnjicu postojanja u trenutku kada imaju šest neisplaćenih plata, a doprinosi za radnike nisu uplaćeni 17 mjeseci.

Skupštinsku većinu čine SNSD i DNS, koji imaju 13 odbornika u lokalnom parlamentu, dok su opozicija SDS, NDP, PDP i SP sa 12 odbornika.

Vodovod

Opština Srbac zadužila se i za izgradnju vodovoda "Vrijeska" u Srđevićima i Lepenici. Kredit, na iznos od više od 3,3 miliona KM, je odobrila Bank Austria Creditanstalt AG na period od 12 i po godina, uz kamatnu stopu od nula odsto i godišnju maržu od 1,21 odsto, što iznosi 40.000 maraka.

Ugovorom je predviđeno da se dug otplaćuje u 16 jednakih polugodišnjih anuiteta. Otplaćene su marže u iznosu od oko 450.000 KM, a ostatak duga iznosi oko tri miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana