Srbac dobija monografiju

D. J.
Srbac dobija monografiju

Srbac - Opština Srbac će prvi put u svojoj istoriji dobiti monografiju kojom će biti obuhvaćen cjelokupan istorijat ove opštine, od dolaska ljudi na ovo područje i formiranja prvih naselja pa sve do današnjeg vremena. Nosilac aktivnosti na izradi monografije biće Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Srbac, a glavni pokrovitelj biće opština Srbac.

Predsjednica "Prosvjete" Gordana Đukić rekla je da će ovo biti kapitalno djelo koje će obuhvatiti sve značajne podatke iz srbačke istorije.

- Monografija će obilovati istorijskim podacima i fotografijama, a građani će moći vidjeti kako je tekla izgradnja svih značajnih objekata, kako se razvijala privreda i poljoprivreda, školstvo, zdravstvo, telekomunikacije, kultura, sport i ostali segmenti društvenog života i rada koji čine neizostavni dio naše istorije - rekla je Đukićeva.

Monografija bi trebalo da bude završena do oktobra 2019. godine, kada će biti organizovana promocija u sklopu proslave Dana i krsne slave opštine Srbac.

Na čelu organizacionog odbora biće načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, a biće formiran i redakcioni odbor koji će se pored pisanja monografije baviti prikupljanjem podataka i fotografija.

- Vjerujem da će naša opština biti prikazana na pravi način i da će biti obuhvaćene sve važnije ličnosti i događaji ovog kraja -  rekao je Dragosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana