Srbac: Stroga štednja u opštini, mogući otkazi

Marijana Miljić
Srbac: Stroga štednja u opštini, mogući otkazi

Srbac - Zbog teške finansijske situacije načelnik opštine Srbac Drago Ćirić pozvao je sva javna preduzeća i ustanove u Srpcu da hitno izvrše racionalizaciju poslovanja na svim nivoima kako bi ostvarili dodatne uštede.

On ih je pozvao da do 8. avgusta pripreme novi akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, tako da po svemu sudeći nisu isključena nova otpuštanja radnika. Račun opštine Srbac je prije dvije sedmice blokiralo Ministarstvo finansija RS zbog neplaćanja rate u iznosu od 207.807 KM za kredit koji je podignut 2008. godine za izgradnju vodovoda "Vrijeska" u Srđevićima i Lepenici.

- Istovremeno su nam smanjeni ukupni prihodi u odnosu na plan budžeta za 25 odsto, a prihodi od PDV-a za oko 11 odsto. U posljednja dva mjeseca smo potrošili oko 330.000 maraka za direktne intervencije na stambenim i drugim objektima koji su oštećeni u poplavama - navodi Ćirić u dopisu koji je upućen svim javnim preduzećima i ustanovama.

Dodaje se da je očigledno da opštinu narednih mjeseci čeka još teža finansijska situacija.

Ćirić podsjeća da su budžetska sredstva za ovu godinu planirana u iznosu od 7.257.000 KM, ali da će to biti teško ostvariti u ovakvoj situaciji.

- Zbog toga ćemo biti prinuđeni da radimo rebalans budžeta kako bi rashodi bili usklađeni sa realnim prihodima - ističe Ćirić.

Prema njegovim riječima, u budžetu nedostaje najmanje milion maraka kako bi se pokrili svi troškovi rata kredita i drugih obaveza u ovoj godini.

Presude

Dodatni udarac na budžet opštine bile bi i nove sudske presude, jer je lokalna uprava trenutno u sporu sa 15 radnika Administrativne službe opštine koji su otpušteni u martu prošle godine.

Sudski proces je ušao u završnu fazu i ukoliko bi bila donesena presuda u korist radnika, opština Srbac bi morala da isplati više od 200.000 maraka za neisplaćene plate i kamate otpuštenim radnicima, uz vraćanje na posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana