Србац: Строга штедња у општини, могући откази

Маријана Миљић
Србац: Строга штедња у општини, могући откази

Србац - Због тешке финансијске ситуације начелник општине Србац Драго Ћирић позвао је сва јавна предузећа и установе у Српцу да хитно изврше рационализацију пословања на свим нивоима како би остварили додатне уштеде.

Он их је позвао да до 8. августа припреме нови акт о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, тако да по свему судећи нису искључена нова отпуштања радника. Рачун општине Србац је прије двије седмице блокирало Министарство финансија РС због неплаћања рате у износу од 207.807 КМ за кредит који је подигнут 2008. године за изградњу водовода "Вријеска" у Срђевићима и Лепеници.

- Истовремено су нам смањени укупни приходи у односу на план буџета за 25 одсто, а приходи од ПДВ-а за око 11 одсто. У посљедња два мјесеца смо потрошили око 330.000 марака за директне интервенције на стамбеним и другим објектима који су оштећени у поплавама - наводи Ћирић у допису који је упућен свим јавним предузећима и установама.

Додаје се да је очигледно да општину наредних мјесеци чека још тежа финансијска ситуација.

Ћирић подсјећа да су буџетска средства за ову годину планирана у износу од 7.257.000 КМ, али да ће то бити тешко остварити у оваквој ситуацији.

- Због тога ћемо бити принуђени да радимо ребаланс буџета како би расходи били усклађени са реалним приходима - истиче Ћирић.

Према његовим ријечима, у буџету недостаје најмање милион марака како би се покрили сви трошкови рата кредита и других обавеза у овој години.

Пресуде

Додатни ударац на буџет општине биле би и нове судске пресуде, јер је локална управа тренутно у спору са 15 радника Административне службе општине који су отпуштени у марту прошле године.

Судски процес је ушао у завршну фазу и уколико би била донесена пресуда у корист радника, општина Србац би морала да исплати више од 200.000 марака за неисплаћене плате и камате отпуштеним радницима, уз враћање на посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана