Srbac: Slike idu na doboš za preživljavanje

Cvija Mrkonjić
Srbac: Slike idu na doboš za preživljavanje

Srbac - Centar za kulturu i sport iz Srpca spreman je da proda umjetničke slike iz fundusa kolonije "Bardača" kako bi se iščupao iz dugova i izmirio obaveze prema radnicima kojima duguje osam plata.

Radnici ove ustanove ušli su u drugi mjesec štrajka, a uslov da se 11 zaposlenih vrati na radna mjesta je da im budu isplaćene još najmanje dvije plate.

Saradnik za kulturu Stevan Umljenović kaže da fundus bardačke kolonije, koja djeluje već tri decenije, broji oko 600 slika, a među njima su i izuzetno vrijedna djela.

- Mnoge od njih privremeno krase zidove javnih institucija u Srpcu i RS, ali smo spremni da ih istog trenutka skinemo i prodamo. Neke od njih vrijede i do 10.000 evra, a posebno su dragocjeni radovi Igora Antića, Milića od Mačve i drugih umjetnika koji su više puta učestvovali u sazivima likovno-ekološke kolonije na Bardači - kaže Umljenović.

On dodaje da je procijenjena vrijednost fundusa prije deset godina iznosila oko 400.000, a da sada vrijedi najmanje milion maraka.

- Nema vrednije umjetničke zbirke u RS, ali i na širem području. Žalosno je što za sve ove godine nije otvorena galerija kako bi umjetnine bile sačuvane i prikazane javnosti. Umjesto toga slike su smještene u neuslovnoj prostoriji u kojoj je nekad bio toalet - razočaran je Umljenović.

Posebno ga boli činjenica što bi radovi mogli biti iskorišćeni da se ustanova spasi od gašenja, što ni najveći pesimisti nisu mogli očekivati kada je jedna od najstarijih kolonija na ovim prostorima počela da radi.

- Nadam se da do toga neće doći. Ako ne uspijemo da na drugačiji način riješimo problem, moraćemo ići na rasprodaju, a već smo dobili ponude nekoliko javnih i privatnih subjekata za kupovinu slika. I iz Narodne skupštine RS su zainteresovani da otkupe jedan broj radova - rekao je Umljenović.

Ustanova je dospjela u kolaps zbog nemarnog odnosa opštinske vlasti, a situacija je pogoršana nakon što im je budžet smanjen sa 160.000 na 80.000 KM. Lani su podigli kredit od 50.000 KM kako bi izmirili obaveze za poreze i doprinose, ali su se dugovi u međuvremenu ponovo nagomilali i sada nemaju novca ni za plate ni za plaćanje rata.

- Tražili smo od Sberbanke da nam reprogramira preostali dug po ovom kreditu od 43.000 KM na sedam godina, jer nemamo od čega da ga plaćamo. Situacija je alarmantna. Dom kulture i sportska dvorana su zatvoreni i stale su sve kulturne i sportske aktivnosti - istakao je Umljenović.

Kolonija pod znakom pitanja

Ukoliko do ljeta ne bude riješen problem u Centru za kulturu i sport, u pitanje će doći i održavanje 32. saziva bardačke kolonije. To bi bio presedan, jer ova manifestacija nije prekidana čak ni za vrijeme rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana