Србац: Слике иду на добош за преживљавање

Цвија Мркоњић
Србац: Слике иду на добош за преживљавање

Србац - Центар за културу и спорт из Српца спреман је да прода умјетничке слике из фундуса колоније "Бардача" како би се ишчупао из дугова и измирио обавезе према радницима којима дугује осам плата.

Радници ове установе ушли су у други мјесец штрајка, а услов да се 11 запослених врати на радна мјеста је да им буду исплаћене још најмање двије плате.

Сарадник за културу Стеван Умљеновић каже да фундус бардачке колоније, која дјелује већ три деценије, броји око 600 слика, а међу њима су и изузетно вриједна дјела.

- Многе од њих привремено красе зидове јавних институција у Српцу и РС, али смо спремни да их истог тренутка скинемо и продамо. Неке од њих вриједе и до 10.000 евра, а посебно су драгоцјени радови Игора Антића, Милића од Мачве и других умјетника који су више пута учествовали у сазивима ликовно-еколошке колоније на Бардачи - каже Умљеновић.

Он додаје да је процијењена вриједност фундуса прије десет година износила око 400.000, а да сада вриједи најмање милион марака.

- Нема вредније умјетничке збирке у РС, али и на ширем подручју. Жалосно је што за све ове године није отворена галерија како би умјетнине биле сачуване и приказане јавности. Умјесто тога слике су смјештене у неусловној просторији у којој је некад био тоалет - разочаран је Умљеновић.

Посебно га боли чињеница што би радови могли бити искоришћени да се установа спаси од гашења, што ни највећи песимисти нису могли очекивати када је једна од најстаријих колонија на овим просторима почела да ради.

- Надам се да до тога неће доћи. Ако не успијемо да на другачији начин ријешимо проблем, мораћемо ићи на распродају, а већ смо добили понуде неколико јавних и приватних субјеката за куповину слика. И из Народне скупштине РС су заинтересовани да откупе један број радова - рекао је Умљеновић.

Установа је доспјела у колапс због немарног односа општинске власти, а ситуација је погоршана након што им је буџет смањен са 160.000 на 80.000 КМ. Лани су подигли кредит од 50.000 КМ како би измирили обавезе за порезе и доприносе, али су се дугови у међувремену поново нагомилали и сада немају новца ни за плате ни за плаћање рата.

- Тражили смо од Сбербанке да нам репрограмира преостали дуг по овом кредиту од 43.000 КМ на седам година, јер немамо од чега да га плаћамо. Ситуација је алармантна. Дом културе и спортска дворана су затворени и стале су све културне и спортске активности - истакао је Умљеновић.

Колонија под знаком питања

Уколико до љета не буде ријешен проблем у Центру за културу и спорт, у питање ће доћи и одржавање 32. сазива бардачке колоније. То би био преседан, јер ова манифестација није прекидана чак ни за вријеме рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана