Србац: Обновљена задужбина краља Драгутина

Д. Ј.
Србац: Обновљена задужбина краља Драгутина

СРБАЦ - Зидање главне манастирске цркве посвећене Благовијестима пресвете Богородице у манастирском комплексу Осовица код Српца, чија је обнова почела послије 319 година, завршено је на радост бројних вјерника.

Овај манастир представља обнову задужбине краља Драгутина из 1330. године, коју су Турци потпуно срушили и опустошили 1695. године. Обнова је почела 2008. године, а сада је свакодневно посјећују бројни вјерници бањалучке регије и шире. Намјесник манастирског комплекса већ шест година је монах Доситеј Црнчевић, а однедавно су му се придружили монах Теофил из манастира Ступље и монахиња Јелена из манастира Липље.

- Није ме било страх да будем сам све ове године, јер сам Христов војник, а овај дио Мотајице сматрам као моју Свету Гору. Свакодневно ме је испуњавала радост гледајући како напредује изградња објеката и долазак мањих група вјерника на вечерње богослужење - рекао је монах Доситеј.

Он је истакао да ће се ове године радити на унутрашњем уређењу објеката, довођењу воде са изворишта удаљеног око два километра и сађењу дрвећа и цвијећа.

Осим главне манастирске цркве, ту су и двије капеле, а подигнута су и два конака и манастирска трпезарија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана