Srbac: Naknada za bebe po političkoj liniji

Marijana Miljić
Srbac: Naknada za bebe po političkoj liniji

Srbac - Odbornici SNSD-a i SP-a iz Srpca optužili su lokalnu vlast u Srpcu da ne isplaćuje redovno novčane naknade za novorođenčad u iznosu od 500 KM i da se prilikom isplata vrši diskriminacija po političkoj osnovi.

Odbornik Dražen Stojković kaže da mu se javio veliki broj roditelja koji tvrde da su im djeca još u junu navršila prvu godinu života, a od novca nema ni traga ni glasa.

- Nije problem ako nema novca u budžetu, ali da li je slučajnost što se radi o roditeljima koji su učlanjeni u SNSD, dok roditelji iz drugih političkih partija dobijaju naknade preko reda. Dok je SNSD bio na vlasti u Srpcu, davao je novčane naknade po 50 KM, ali su barem svi dobijali novac u isto vrijeme - tvrdi Stojković.

Njegovo mišljenje dijeli i odbornik SP-a Teodor Stojković, koji kaže da poznaje roditelje čije su bebe rođene još početkom prošle godine, a još nisu stigli na red za isplatu.

- Trebalo bi imati obzira prema takvim porodicama, jer je u jednoj od njih zaposlen samo otac, a otplaćuje kredit koji nije mali. Umjesto toga, naknade dobijaju imućnije porodice samo zato što imaju drugačiju partijsku knjižicu - kaže Stojković.

Odbornik Koalicije "Zvono" Saša Jovičić smatra da je ružno praviti podjele na ovakav način i da djecu ne treba uvlačiti u politiku. On smatra da nije bilo mahinacija u isplaćivanju i poziva predstavnike vlasti da objave spisak roditelja koji su dobili naknade i kojim redoslijedom, kako bi se znalo da li je bilo isplaćivanja preko reda i iz kog razloga.

- Lično sam svega jednom intervenisao da se novac isplati preko reda jer se radilo o porodici sa petoro djece u kojoj je peto dijete srčani bolesnik i kojem je bila potrebna hitna operacija, a roditelji žive u teškim uslovima - kaže Jovičić.

Društvene mreže su ovih dana preplavljene komentarima roditelja koji su ogorčeni što im novac još nije isplaćen, ali je s druge strane veliki broj i onih koji tvrde da su dobili naknadu i da je potrebno strpljenje.

Načelnik Odjeljenja za finansije Zora Gazić kaže da je lani isplaćeno 66.500 maraka za novorođene bebe od planiranih 75.000 i da se novac isplaćuje u skladu sa prilivom novca u budžet. Ona ne osporava da je u nekoliko navrata bilo isplaćivanja preko reda, ali smatra da su takvi zahtjevi bili opravdani.

- Dešavalo se da mi u kancelariju dođu roditelji koji preklinju da im isplatim novac jer im je potreban za liječenje djeteta. Ako su slagali da bi na takav način dobili sredstva, neka im ide na dušu, moja savjest je mirna - kaže Gazićeva.

Odluka

Odluku o isplaćivanju novčane naknade za novorođenčad u iznosu od 500 KM usvojili su odbornici Skupštine opštine odmah po konstituisanju novog saziva, u skladu sa predizbornim obećanjem načelnika opštine Srbac Drage Ćirića.

Međutim, zbog manjka novca u budžetu, očigledni su problemi u redovnim isplatama, što je i razlog nezadovoljstva roditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana