Србац: Накнада за бебе по политичкој линији

Маријана Миљић
Србац: Накнада за бебе по политичкој линији

Србац - Одборници СНСД-а и СП-а из Српца оптужили су локалну власт у Српцу да не исплаћује редовно новчане накнаде за новорођенчад у износу од 500 КМ и да се приликом исплата врши дискриминација по политичкој основи.

Одборник Дражен Стојковић каже да му се јавио велики број родитеља који тврде да су им дјеца још у јуну навршила прву годину живота, а од новца нема ни трага ни гласа.

- Није проблем ако нема новца у буџету, али да ли је случајност што се ради о родитељима који су учлањени у СНСД, док родитељи из других политичких партија добијају накнаде преко реда. Док је СНСД био на власти у Српцу, давао је новчане накнаде по 50 КМ, али су барем сви добијали новац у исто вријеме - тврди Стојковић.

Његово мишљење дијели и одборник СП-а Теодор Стојковић, који каже да познаје родитеље чије су бебе рођене још почетком прошле године, а још нису стигли на ред за исплату.

- Требало би имати обзира према таквим породицама, јер је у једној од њих запослен само отац, а отплаћује кредит који није мали. Умјесто тога, накнаде добијају имућније породице само зато што имају другачију партијску књижицу - каже Стојковић.

Одборник Коалиције "Звоно" Саша Јовичић сматра да је ружно правити подјеле на овакав начин и да дјецу не треба увлачити у политику. Он сматра да није било махинација у исплаћивању и позива представнике власти да објаве списак родитеља који су добили накнаде и којим редослиједом, како би се знало да ли је било исплаћивања преко реда и из ког разлога.

- Лично сам свега једном интервенисао да се новац исплати преко реда јер се радило о породици са петоро дјеце у којој је пето дијете срчани болесник и којем је била потребна хитна операција, а родитељи живе у тешким условима - каже Јовичић.

Друштвене мреже су ових дана преплављене коментарима родитеља који су огорчени што им новац још није исплаћен, али је с друге стране велики број и оних који тврде да су добили накнаду и да је потребно стрпљење.

Начелник Одјељења за финансије Зора Газић каже да је лани исплаћено 66.500 марака за новорођене бебе од планираних 75.000 и да се новац исплаћује у складу са приливом новца у буџет. Она не оспорава да је у неколико наврата било исплаћивања преко реда, али сматра да су такви захтјеви били оправдани.

- Дешавало се да ми у канцеларију дођу родитељи који преклињу да им исплатим новац јер им је потребан за лијечење дјетета. Ако су слагали да би на такав начин добили средства, нека им иде на душу, моја савјест је мирна - каже Газићева.

Одлука

Одлуку о исплаћивању новчане накнаде за новорођенчад у износу од 500 КМ усвојили су одборници Скупштине општине одмах по конституисању новог сазива, у складу са предизборним обећањем начелника општине Србац Драге Ћирића.

Међутим, због мањка новца у буџету, очигледни су проблеми у редовним исплатама, што је и разлог незадовољства родитеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана