Srbac: Kultura i sport zavadili odbornike

Marijana Miljić
Srbac: Kultura i sport zavadili odbornike

Srbac - Skupštinska većina, koju je uspio sačuvati načelnik Srpca Drago Ćirić, sačuvala je i radna mjesta direktorima javnih preduzeća i ustanova, kojima se već uveliko pripremala smjena.

Umjesto razrješenja, na posljednjoj sjednici srbačkog parlamenta pljuštale su optužbe na račun direktora i njihovog rada, a posebno kada je riječ o kulturi, za koju SNSD i SP tvrde da je bačena na koljena. U ovim partijama smatraju da se sve više povećava dubioza u Centru za kulturu i sport, a Narodna biblioteka, umjesto književnih večeri, organizuje predavanja koja nemaju umjetničku vrijednost.

- Sve je manje kvalitetnih pisaca, a nekada su u Srbac dolazili velikani srpske književnosti. Dešavalo se i da dobijem poziv od biblioteke da prisustvujem nekom događaju i onda shvatim da je tekst pun gramatičkih grešaka. To je neozbiljno od jedne ustanove kulture - kazao je odbornik SNSD-a Dražen Stojković. Tvrdi da je bivši direktor Slavica Repić diskriminisana, jer je nakon razrješenja sa funkcije ostala da radi u biblioteci, ali joj se lična primanja ne isplaćuju redovno.

Direktor biblioteke Dragana Đukić odbija ove navode i dodaje da su uvedene brojne inovacije koje su privukle čitaoce svih generacija. Posebno je pohvalila Dječije odjeljenje, u kojem se organizuju kreativne radionice i Odjeljenje za penzionere, koje omogućava starijoj čitalačkoj publici da iskaže talente u vidu pisanja poezije ili proze.

- Teško je organizovati dolazak kvalitetnijih pisaca, jer se to debelo plaća, od 400 evra i više, što teško možemo pokriti. Ali nije tačno da nema istaknutih pisaca, jer smo nedavno ugostili Stevku Kozić-Preradović, koja iza sebe ima četiri decenije pjesnikovanja - istakla je Đukićeva.

Kriza se odrazila i na rad Centra za kulturu i sport, jer je novi direktor Danijela Vukotić preuzela ustanovu u trenutku kad je bila u gubitku od 150.000 maraka, zbog čega je od odbornika zatražena podrška za podizanje kredita od 50.000 maraka da bi bili izmireni porezi i doprinosi.

U SNSD-u i SP-u tvrde da je nova vlast u Srpcu u protekle dvije godine prepolovila budžet ovoj ustanovi, pa tako i nije čudno što se ne mogu izvući iz finansijske krize.

- Ova ustanova je zapostavljena, a naročito njeni radnici, kojima je posljednja plata isplaćena za decembar 2013. godine - rekao je odbornik SP-a Teodor Stojković.

On je pohvalio rad rukovodstva ove ustanove jer i u teškoj situaciji uspijevaju da organizuju pozorišne predstave, izložbe i filmske projekcije.

Kulturna dešavanja

Odbornik Koalicije "Zvono" Saša Jovičić rekao je da odbornici treba prvo da pođu od sebe kad upućuju kritike na račun kulture, jer gotovo niko od njih ne posjećuje kulturna zbivanja.

- Često dobijem poziv od biblioteke, ali zbog ljekarskog posla, koji obavljam, rijetko se odazovem. Međutim, na kulturna dešavanja ne odlaze ni moje kolege iz skupštinskih klupa, koji imaju viška slobodnog vremena. Najveći broj njih čak nije ni učlanjen u biblioteku - istakao je Jovičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana