Србац: Култура и спорт завадили одборнике

Маријана Миљић
Србац: Култура и спорт завадили одборнике

Србац - Скупштинска већина, коју је успио сачувати начелник Српца Драго Ћирић, сачувала је и радна мјеста директорима јавних предузећа и установа, којима се већ увелико припремала смјена.

Умјесто разрјешења, на посљедњој сједници србачког парламента пљуштале су оптужбе на рачун директора и њиховог рада, а посебно када је ријеч о култури, за коју СНСД и СП тврде да је бачена на кољена. У овим партијама сматрају да се све више повећава дубиоза у Центру за културу и спорт, а Народна библиотека, умјесто књижевних вечери, организује предавања која немају умјетничку вриједност.

- Све је мање квалитетних писаца, а некада су у Србац долазили великани српске књижевности. Дешавало се и да добијем позив од библиотеке да присуствујем неком догађају и онда схватим да је текст пун граматичких грешака. То је неозбиљно од једне установе културе - казао је одборник СНСД-а Дражен Стојковић. Тврди да је бивши директор Славица Репић дискриминисана, јер је након разрјешења са функције остала да ради у библиотеци, али јој се лична примања не исплаћују редовно.

Директор библиотеке Драгана Ђукић одбија ове наводе и додаје да су уведене бројне иновације које су привукле читаоце свих генерација. Посебно је похвалила Дјечије одјељење, у којем се организују креативне радионице и Одјељење за пензионере, које омогућава старијој читалачкој публици да искаже таленте у виду писања поезије или прозе.

- Тешко је организовати долазак квалитетнијих писаца, јер се то дебело плаћа, од 400 евра и више, што тешко можемо покрити. Али није тачно да нема истакнутих писаца, јер смо недавно угостили Стевку Козић-Прерадовић, која иза себе има четири деценије пјесниковања - истакла је Ђукићева.

Криза се одразила и на рад Центра за културу и спорт, јер је нови директор Данијела Вукотић преузела установу у тренутку кад је била у губитку од 150.000 марака, због чега је од одборника затражена подршка за подизање кредита од 50.000 марака да би били измирени порези и доприноси.

У СНСД-у и СП-у тврде да је нова власт у Српцу у протекле двије године преполовила буџет овој установи, па тако и није чудно што се не могу извући из финансијске кризе.

- Ова установа је запостављена, а нарочито њени радници, којима је посљедња плата исплаћена за децембар 2013. године - рекао је одборник СП-а Теодор Стојковић.

Он је похвалио рад руководства ове установе јер и у тешкој ситуацији успијевају да организују позоришне представе, изложбе и филмске пројекције.

Културна дешавања

Одборник Коалиције "Звоно" Саша Јовичић рекао је да одборници треба прво да пођу од себе кад упућују критике на рачун културе, јер готово нико од њих не посјећује културна збивања.

- Често добијем позив од библиотеке, али због љекарског посла, који обављам, ријетко се одазовем. Међутим, на културна дешавања не одлазе ни моје колеге из скупштинских клупа, који имају вишка слободног времена. Највећи број њих чак није ни учлањен у библиотеку - истакао је Јовичић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана