Srbac: Katanac na dom kulture i dvoranu

Cvija Mrkonjić
Srbac: Katanac na dom kulture i dvoranu

Srbac - Radnici Centra za kulturu i sport iz Srpca stupili su juče u generalni štrajk nakon što nisu postigli dogovor sa načelnikom opštine Dragom Ćirićem da im budu isplaćene najmanje tri zaostale plate.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Dragiša Vukotić kaže da je sastanak sa Ćirićem bio neuspješan zbog čega do daljeg obustavljaju sve aktivnosti u Domu kulture i sportskoj dvorani u Srpcu.

- Odlučili smo se na ovaj korak nakon jednočasovnog štrajka upozorenja koji smo održali 6. decembra. Nije nam isplaćeno osam plata u ovoj godini, a zdravstvene knjižice su nam neovjerene od decembra 2012. godine. Postajemo socijalni slučajevi i nije pravedan ovakav tretman opštinske uprave kao osnivača naše ustanove - rekao je Vukotić.

Član Sindikata Stevan Umljenović poručio je da radnici Centra žele ista prava kao i zaposleni u drugim javnim preduzećima i ustanovama, kojima plate kasne od tri do četiri mjeseca.

- U drugim opštinama radnici dobijaju plate i imaju dovoljno novca za organizovanje kulturnih manifestacija, a mi nemamo nikakvu podršku iz lokalne uprave - rekao je Umljenović.

Zbog neplaćenih doprinosa Poreska uprava RS je nedavno blokirala račun Centra za kulturu i sport zbog čega je zatvoren i restoran u sportskoj dvorani u kojem su se hranili radnici opštinske uprave i javnih preduzeća i ustanova.

Ćirić je istakao da opština Centru na osnovu granta i toplih obroka duguje 45.777 i da će do kraja godine nastojati da im isplati najmanje 30.000 maraka.

- Radnici u Centru su dobri, ali rukovodstvo ne radi svoj posao i treba ga smijeniti. Oni su najveći poslodavac u Srpcu i moraju sami da ostvare zaradu, a dobar izvor prihoda trebalo je da im bude restoran gdje je bila zamišljena prodaja 300 obroka dnevno - navodi Ćirić.

On je još u decembru prošle godine najavio da će smijeniti direktora Centra Danijelu Vukotić, jer smatra da ne radi dobro. Glavni razlog zbog kojeg to nije uradio je taj što nema skupštinsku većinu. Vukotićeva je kadar SDS-a, koji je nedavno napustio vladajuću koaliciju i odbornici te stranke djeluju samostalno u srbačkom parlamentu.

Radnici Centra za kulturu i sport najavili su za danas protestnu šetnju ispred zgrade opštine.

Kriza

Opštinska uprava u Srpcu se suočava sa teškom finansijskom situacijom zbog čega nije u mogućnosti da redovno servisira obaveze prema budžetskim korisnicima.

Žiro-račun opštine je tek nedavno deblokiran, ali su uslijedile blokade javnih preduzeća i ustanova, pa je već desetak dana blokiran i Radio Srbac zbog duga za doprinose od oko 15.000 maraka, a radnicima nisu isplaćene četiri plate.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana