Srbac: Hoće u vatrogasce, a nemaju ni vozačku

Anita Janković
Srbac: Hoće u vatrogasce, a nemaju ni vozačku

Srbac - Šansu za pronalazak posla mnogi Srpčani traže u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici koja je na budžetu opštine, a koja je pod vođstvom novog starješine Ljube Komadine smanjila dugove iz prethodnih godina.

To potvrđuje i načelnik opštine Srbac, Drago Ćirić, koji kaže da ga neprestano zovu građani sa molbom da urgira da se zaposle članovi njihovih porodica, a mnogi od njih nemaju ni vozačku dozvolu. On kaže da čak i sad u ovoj jedinici ima nekoliko vatrogasaca koji nemaju položen vozački ispit.

- Zbog armije nezaposlenih mnogo ljudi hoće da gasi požare, a prema zakonu vatrogasac ne može biti stariji od 25 godina. Meni se obraćaju građani sa 35, 40 i više godina i traže posao jer su ranije primani i stari, i bez vozačke dozvole i sa slabim vidom. Najčešće je riječ o raznim vezama umjesto da su zaposleni okretni, sposobni, mladi momci - objašnjava Ćirić i dodaje da je najezda na ovo radno mjesto jer nema puno posla, a i plata je solidna.

Budući da po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, opštinska uprava u Srpcu ima oko 25 radnika viška, u šta spadaju i vatrogasci, Ćirić kaže da je rješenje u formiranju dobrovoljno vatrogasnog društva. Ušteđeni novac, prema njegovim riječima, bio bi najvećim dijelom usmjeren u nabavku novih vatrogasnih vozila i opreme.

- Dobrovoljna vatrogasna društva su praksa u razvijenim evropskim zemljama, dok mi za plate i doprinose svakog vatrogasca izdvajamo više od 1.000 KM, što godišnje košta opštinu oko 150.000 KM - kaže Ćirić i dodaje da pola opštinskog budžeta odlazi na plate.  

Starješina vatrogasnog društva Ljubo Komadina je odbacio Ćirićeve tvrdnje da nekoliko vatrogasaca ne zna da vozi.

- Naravno da svih 12 vatrogasaca ima položen vozački ispit, to je jedan od glavnih uslova za rad - naglasio je Komadina. 

Kada je riječ o formiranju dobrovoljnog vatrogasnog društva, Komadina smatra da je teško motivisati ljude na volontiranje jer u RS vlada velika nezaposlenost.

- Razvijene zemlje Evrope su druga priča, tamo je drugačiji mentalitet. U manjim mjestima godišnje bude najviše četiri do pet intervencija, dok mi imamo i do 200 intervencija jer narod pali šume, njive, dimnjake - rekao je Komadina i dodao da bez kvalitetne vatrogasne jedinice ne mogu dovesti investitore koji zahtijevaju da budu zaštićeni od požara. 

Srbačka vatrogasna jedinica je dostigla visok stepen materijalno-tehničke i kadrovske opremljenosti, a 2012. godine je proglašena za najbolju u Srpskoj.

Donacija

Srbački vatrogasci nedavno su dobili kamion-cisternu koji je stigao iz švajcarskog Abtvila.

Kamion je nabavljen uz pomoć Srpčanina Svetozara Dragojevića koji volontira u Abtvilu kao vatrogasac.

Ovo je sedmo vozilo kojim raspolaže Teritorijalna vatrogasna jedinica iz Srpca, a do kraja godine bi trebalo stići još jedno vozilo od Vatrogasnog saveza RS u vrijednosti od 250.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana