Србац: Хоће у ватрогасце, а немају ни возачку

Анита Јанковић
Србац: Хоће у ватрогасце, а немају ни возачку

Србац - Шансу за проналазак посла многи Српчани траже у Територијалној ватрогасној јединици која је на буџету општине, а која је под вођством новог старјешине Љубе Комадине смањила дугове из претходних година.

То потврђује и начелник општине Србац, Драго Ћирић, који каже да га непрестано зову грађани са молбом да ургира да се запосле чланови њихових породица, а многи од њих немају ни возачку дозволу. Он каже да чак и сад у овој јединици има неколико ватрогасаца који немају положен возачки испит.

- Због армије незапослених много људи хоће да гаси пожаре, а према закону ватрогасац не може бити старији од 25 година. Мени се обраћају грађани са 35, 40 и више година и траже посао јер су раније примани и стари, и без возачке дозволе и са слабим видом. Најчешће је ријеч о разним везама умјесто да су запослени окретни, способни, млади момци - објашњава Ћирић и додаје да је најезда на ово радно мјесто јер нема пуно посла, а и плата је солидна.

Будући да по новом Закону о локалној самоуправи, општинска управа у Српцу има око 25 радника вишка, у шта спадају и ватрогасци, Ћирић каже да је рјешење у формирању добровољно ватрогасног друштва. Уштеђени новац, према његовим ријечима, био би највећим дијелом усмјерен у набавку нових ватрогасних возила и опреме.

- Добровољна ватрогасна друштва су пракса у развијеним европским земљама, док ми за плате и доприносе сваког ватрогасца издвајамо више од 1.000 КМ, што годишње кошта општину око 150.000 КМ - каже Ћирић и додаје да пола општинског буџета одлази на плате.  

Старјешина ватрогасног друштва Љубо Комадина је одбацио Ћирићеве тврдње да неколико ватрогасаца не зна да вози.

- Наравно да свих 12 ватрогасаца има положен возачки испит, то је један од главних услова за рад - нагласио је Комадина. 

Када је ријеч о формирању добровољног ватрогасног друштва, Комадина сматра да је тешко мотивисати људе на волонтирање јер у РС влада велика незапосленост.

- Развијене земље Европе су друга прича, тамо је другачији менталитет. У мањим мјестима годишње буде највише четири до пет интервенција, док ми имамо и до 200 интервенција јер народ пали шуме, њиве, димњаке - рекао је Комадина и додао да без квалитетне ватрогасне јединице не могу довести инвеститоре који захтијевају да буду заштићени од пожара. 

Србачка ватрогасна јединица је достигла висок степен материјално-техничке и кадровске опремљености, а 2012. године је проглашена за најбољу у Српској.

Донација

Србачки ватрогасци недавно су добили камион-цистерну који је стигао из швајцарског Абтвила.

Камион је набављен уз помоћ Српчанина Светозара Драгојевића који волонтира у Абтвилу као ватрогасац.

Ово је седмо возило којим располаже Територијална ватрогасна јединица из Српца, а до краја године би требало стићи још једно возило од Ватрогасног савеза РС у вриједности од 250.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана