Spomenkova žrtva za slobodu ne smije pasti u zaborav

Srna
Spomenkova žrtva za slobodu ne smije pasti u zaborav

Maglaj - Služenjem parastosa na groblju Gornji Ulišnjak u federalnoj opštini Maglaj juče je obilježeno 25 godina od smrti Spomenka Gostića, najmlađeg odlikovanog borca Vojske RS.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović je poručio da se mora sačuvati od zaborava žrtva najmlađeg borca Vojske RS, koji je utkao svoj život u Srpsku.

- Spomenko treba da bude primjer drugima kako se brani sloboda i kako se život ne štedi za slobodu i za ono što nam pripada, a to je srpstvo, naša vjera - to je naša država. Spomenko je žrtva dugogodišnje etničke mržnje na ovim prostorima koja se manifestovala u posljednjem ratu - rekao je Savanović i dodao da je srpski narod kroz istoriju, a posebno u 20. vijeku, uvijek bio žrtva međunarodnih zavjera, iako je dao pun doprinos u borbi za svoju i slobodu drugih.

Predsjednik bijeljinskog odbora Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe" Branislav Šušljik rekao je da je dužnost i obaveza da se od zaborava sačuva žrtva Spomenka Gostića, ali i svih koji su svoje živote utkali u temelje Srpske.

- Spomenko je i danas na vječnoj straži i mi mu moramo odati dužnu počast, zahvalnost i ukazati pažnju - istakao je Šušljik.

Petnaestogodišnji Spomenko Gostić je nakon smrti majke i pogibije bake 1992. godine ostao sam i priključio se borcima Vojske RS u svom selu Jovići, gdje je sa konjima razvozio hranu i izvlačio ranjenike. Poginuo je od granate 20. marta 1993. godine na planini Ozren. Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana