Споменик у Требињу исправља историјску неправду

Ратомир Мијановић
Споменик у Требињу исправља историјску неправду

Требиње - Требиње би требало да добије спомен-обиљежје погинулим борцима Југословенске војске у отаџбини и невиним жртвама Другог свјетског рата, а да би споменик добио историјски и естетски прикладан изглед расписан је и међународни конкурс за израду идејног рјешења, који је отворен до 20. фебруара.

Три најбоља рјешења биће награђена са 5.000 марака, 2.000 и 1.000 КМ, које су обезбиједили Градска управа, Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Удружење бораца Југословенске војске у отаџбини и невиних жртава Другог свјетског рата, њихових потомака и поштовалаца, које је и иницијатор изградње овог споменика.

Спомен-обиљежје би требало да буде изграђено на зеленој површини код Каменог моста, на Обали Луке Вукаловића, а како истичу у удружењу, циљ конкурса је да се дође до квалитетне архитектонске идеје, са аутентичним мотивима из тог историјског контекста, да би изгледом и садржајем споменик био истински украс Требиња.

Предсједник Удружења Дражен Чучковић каже да ће спомеником Требињци барем симболично исправити историјску неправду у којој су њихови суграђани два пута убијани и то први пут физички, а потом, под притиском идеолошких забрана и осудом на заборав.

- Сви ти убијени у матичним су књигама рођених, али су њихова имена избрисана из књига мртвих. Они никад и нигдје нису споменути као жртве рата. Сви наши суграђани који баштине традиције Југословенске војске у отаџбини, који жале за својим убијенима и несталима, сви чије су породице због накарадне идеологије претрпјеле различите невоље и тортуре коначно ће имати мјесто гдје ће моћи да запале свијећу - казао је Чучковић.

Пристигле пријаве разматраће комисија, у којој су, уз представнике удружења, града Требиња и Епархије и стручњаци са Архитектонског факултета у Београду.

Удружење

Удружење бораца Југословенске војске у отаџбини и невиних жртава Другог свјетског рата, њихових потомака и поштовалаца обновило је прошле године рад изборном сједницом Скупштине. Чланове је ујединила жеља да жртвама, својим најближима и суграђанима поврате деценијама ускраћивано достојанство, поштовање и спомен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана