Споменик у Невесињу у част борцима за слободу

Данијела Стоканић
Споменик у Невесињу у част борцима за слободу

Невесиње - Служењем литургије, полагањем вијенаца и откривањем споменика борцима за слободу на градском тргу у Невесињу јуче је обиљежена годишњица митровданских битака 1992. и 1994. године и крсна слава - Митровдан Борачке организације Републике Српске.

Споменик борцима открили су председник РС Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, начелник Невесиња Миленко Авдаловић и мајка два погинула борца Душанка Кузман те син погинулог борца који је рођен након очеве смрти Момчило Вуковић.

Додик је рекао да је Невесиње град херој, који је у отаџбинском рату и кроз историју био мјесто одбране слободе и има значај за слободу на ширим српским просторима.

- Постављање овог споменика, који је посвећен свим страдалим у ратовима на овом простору кроз историју, јединствена је прилика да покажемо да овдје нема подјела. Дугове морамо да враћамо тако што овдје остајемо, што овдје градимо - истакао је Додик.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је да споменик није само опоменик и знамен него грађевина помирењу.

Савановић је рекао да су сви догађаји славне историје записани на овом споменику, од Невесињске пушке, Улошког устанка, балканских ратова, Првог и Другог свјетског рата и Одбрамбено-отаџбинског рата.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић рекао је да је на Митровдан било велико херојство Невесиња и Невесињске бригаде, која је одбранила цијелу Херцеговину.

Према ријечима предсједника Борачке организације РС Миломира Савчића, борци Невесињске бригаде дали су немјерљив допринос за одбрану слободе и стварање Српске.

Он је истакао да БОРС тражи посебан статус у односу на друге организације од јавног интереса у Српској, јер је Војска РС имала историјску улогу у стварању Републике.

Општинске и градске борачке организације широм РС обиљежиле су крсну славу Митровдан. Предсједник Борачке организације Котор Варош Госто Тривуновић истакао је да је Српска једини гарант останка српског народа.

Предсједник Борачке организације Лопара Митар Тојић поручио је да жртва погинулих сабораца не смије бити заборављена, док је предсједник Борачке организације Чајниче Момир Тошић рекао да о борачким породицама треба повести више рачуна.

Честитке

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић честитао је предсједнику БОРС-а и свим члановима ове организације Митровдан, са жељом да прославу сваке наредне године борци дочекају у бољим условима. Премијерка РС Жељка Цвијановић навела је у честитки БОРС-у да ће Влада наставити да ради на унапређењу положаја борачких категорија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана