Споменици из периода римске владавине у Музеју Козаре у Приједору

С. Та.
Споменици из периода римске владавине у Музеју Козаре у Приједору

Приједор - Гостујућа изложба “Античка збирка Музеја Републике Српске II” отворена је јуче у Музеју Козаре у Приједору.

Аутор изложбе Милка Ђукић, иначе музејски савјетник у Музеју Републике Српске, објаснила је да је ријеч о изложби тематског карактера, којом је представљено културно-историјско насљеђе из периода римске владавине на простору БиХ.

- Изложбом су обухваћени археолошки споменици римске провенијенције откривени на простору БиХ и то остаци римских путева, камена пластика, керамичке посуде, фрагменти од керамике и стакла - рекла је Ђукићева.

Предмети су пронађени приликом археолошких истраживања на Кастелу, Ханишту, на Грича-Пауши у Рамићима, у Главицама код Гламоча и у Јабланици код Дубице.

- У питању је 115 предмета и то камена пластика, стакло и керамички материјал, кухињска и стона керамика у периоду од првог до четвртог вијека и стакло из локалних радионица који су дио археолошке збирке музеја као резултат систематских истраживања ових подручја 1972. и 1986. године - казала је Ђукићева.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић истакао је да је изложба наставак сарадњу ове двије установе, која је и у претходном периоду имала занимљиве и поучне садржаје.

- Изложба је садржајно занимљива јер обрађује прве вијекове наше ере на овим подручјима и визуелно занимљиво укомпонована - нагласио је Радоњић.

Изложба ће бити отворена до 27. фебруара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана