Спомен-плоча свједок хуманости медицинара ратне болнице Коран

Срна
Спомен-плоча свједок хуманости медицинара ратне болнице Коран

Пале - Испред ратне болнице на Корану у Палама откривена је спомен-плоча на којој је исписано да је од 4. априла 1992. до 30. јуна 1996. године у тој здравственој установи лијечено више од 20.000 људи и обављено више од 12.000 операција.

Спомен-плоча симболизује значај ове установе током протеклог рата и свједочи о надљудским напорима љекара и комплетног тадашњег здравственог особља у лијечењу многих људи, српских бораца и дјеце, а откривена је поводом 26 година од оснивања ратне болнице "Коран" у оквиру Четвртог санитетског батаљона Сарајевско-романијског корпуса Војске РС.

Угледни српски љекар, хирург Мирко Шошић рекао је да је ратна болница "Коран" почела да ради 4. априла 1992. године, када је успјешно обављен и први порођај жене бошњачке националности.

- Током цијелог рата понашали смо се професионално. Ни мени нити било коме од љекара у болници није било важно које је националности рањеник. За нас је то био само човјек коме треба помоћ - присјећа се Шошић, додавши да су све радили бесплатно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана