Spas za 90.000 hektara zemljišta od poplava

Milijana Latinović
Spas za 90.000 hektara zemljišta od poplava

Banjaluka - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbijedilo je grant vrijedan 1,5 miliona evra od Evropske investicione banke (EIB) za zaštitu 90.000 hektara zemljišta od poplava.

Novac je obezbijeđen u okviru projekta "Hitne mjere zaštite od poplava", koji se finansira kreditom EIB. Vrijednost projekta je 55 miliona evra, planirano je da njime bude obuhvaćeno 140 mjera zaštite od poplava, a u toku je realizacija 33 mjere.

Pomoćnik ministra poljoprivrede RS Mihajlo Stevanović rekao je da projekat predviđa sanaciju nasipa duž rijeke Save i njenih pritoka. Osim toga biće sanirano i 200 kilometara obodne kanalske mreže, više od 20 crpnih stanica koje prepumpavaju vode, te regulisani vodotoci.

- Ovih dana pokrenuti su radovi na regulaciji korita Raketnice u Rogatici, Paljanske Miljacke i Japre u Novom Gradu. U toku je i rekonstrukcija 15 kilometara savskih nasipa od Kozarske Dubice do Gradiške, za šta je do sada obezbijeđeno oko 18,5 miliona evra - rekao je Stevanović.

Dodao je da su najugroženija područja neposredno uz slivove rijeka Save, Vrbasa, Une i Drine.

- Trenutno je od poplava ugroženo oko 140.000 hektara zemljišta, a realizacijom ovog projekta biće spriječene poplave na više od 90.000 hektara - kazao Stevanović.

Evropska komisija je obezbijedila 3,38 miliona evra za izradu mapa, da bi bila utvrđena kritična mjesta za sva područja i potrebni nivo zaštite.

Prema Stevanovićevim riječima, potrebno je izgraditi zaštitu u gornjim slivovima rijeka, da bi poplavni talas bio zaustavljen prije nego što dođe do najugroženijih mjesta.

- Izrada mapa će omogućiti da u svakom trenutku znamo koja su područja podložna poplavama da na tim mjestima ne budu građena naselja i industrijski objekti - rekao je Stevanović.

Ovo je prva faza projekta, koja treba biti završena do kraja 2017. godine. Nakon toga bi počeli pregovori za drugu fazu, koja podrazumijeva proširenje sistema zaštite od poplava.

Svjetska banka

Zahvaljujući kreditu Svjetske banke, vrijednom 13,8 miliona dolara, na području Bijeljine je pokrenut projekat izgradnje lijevog drinskog nasipa od Balatuna do Glavičica, u dužini od 33 kilometra. Nasip će štititi šire područje Bijeljine od velikih voda rijeke Drine. Za sanaciju kejskog zida u Kozarskoj Dubici Svjetska banka je obezbijedila 550.000 KM.

 

Mjere zaštite

- Sanacija nasipa duž Save i njenih pritoka

- Sanacija 200 kilometara obodne kanalske mreže

- Izgradnja 20 crpnih stanica

- Regulacija vodotoka

 

Šteta od poplava u poljoprivredi RS za prošlu godinu

52,13 miliona - biljna proizvodnja  

5,56 miliona - animalna proizvodnja  

3,17 miliona - nezasijane površine

132.872 - građevinski objekti  

113.434 - poljoprivredna oprema i repromaterijal 22.839 - poljoprivredna mehanizacija

61,13 miliona - ukupna šteta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana