Snijeg ispraznio škole i odsjekao sela

Svjetlana Đuričić
Snijeg ispraznio škole i odsjekao sela

Novi Grad, Krupa na Uni - Snježne padavine u pojedinim opštinama u RS i FBiH zatvorile su školska vrata, dok su mještani nekih sela ostali odsječeni jer zbog neprohodnih puteva nisu mogli do ljekara ni do prodavnice.

Nastava u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Krupi na Uni, u tri područna odjeljenja u Novom Gradu, te u OŠ "Miloš Crnjanski" u Prnjavoru obustavljena je u petak zbog snijega koji je, osim đacima, stvorio probleme i vozačima.

- Lokalni putevi su očišćeni, ali nisu bezbjedni za saobraćaj. Čiste ih mještani traktorima, ali velike količine snijega je nemoguće potpuno ukloniti - rekao je načelnik Krupe na Uni Mladen Kljajić i dodao da će do daljeg u opštinskoj upravi biti organizovana samo dežurstva radnika koji ne putuju na posao.

Direktorica OŠ "Sveti Sava" u Novom Gradu Marina Ovuka rekla je da nastave u petak nije bilo u područnim odjeljenjima Rašće i Mala Novska Rujiška, jer učenici i nastavnici nisu mogli da stignu bezbjedno do škole zbog snijega na prilaznim putevima. U područnoj školi "Branko Ćopić" u Donjim Agićima đaci pauziraju od četvrtka.

U Driniću je na snazi vanredno stanje zbog obilnih padavina, zbog čega je obustavljena i nastava. Visina snijega u gradu iznosila je do 80 centimetara, a po okolnim brdima i šumama dvostruko više, zbog čega na posao nisu došli ni radnici šumskog gazdinstva.

Portparol Civilne zaštite RS Željko Stojanović je rekao da su u opštini Petrovac-Drinić očišćeni svi putevi.

- Pratićemo stanje, jer su najavljene nove padavine i niske temperature u narednim danima - rekao je Stojanović.

Bijeli pokrivač donio je probleme i stanovnicima sela Bulajići, Krnjeuša, Radoševići i Brestovac u opštini Bosanski Petrovac. Mještani ovih sela tvrde da su danima odsječeni od svijeta, jer zimske službe ne čiste puteve, te smatraju da su zbog toga diskriminisani.

Povjerenik u mjesnoj zajednici Krnjeuša, koja pokriva većinu ovih sela, Mladen Santrač, međutim, tvrdi da su svi putevi prohodni.

- Kretanje je otežano zbog snijega, ali sve funkcioniše. Ide i autobus, vozi učenike - rekao je Santrač.

Načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić je rekao da su svi pravci očišćeni, te da reaguju na svaku dojavu.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić uputio je zahtjev Ministarstvu odbrane BiH za angažovanje pripadnika Oružanih snaga za pomoć u čišćenju snijega čija je visina dostigla 82 centimetra. Od težine snijega srušio se krov na bihaćkoj Mješovitoj srednjoj školi.

Upozorenje

Republička uprava Civilne zaštite, zbog hladnog arktičkog vazduha sa sjevera koji se očekuje narednih dana, apelovala je na službe za zimsko održavanje puteva i one koje se bave isporukom struje, vode, grijanja, kao i na službe hitne medicinske pomoći i građane da spremno dočekaju hladni talas. Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda, Srpsku očekuje porast snježnog pokrivača uz ledene dane. Do 28. februara očekuje se temperatura na planinama do minus 17 stepeni Celzijusa, a maksimalne dnevne temperature neće biti veće od nule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana