Снијег испразнио школе и одсјекао села

Свјетлана Ђуричић
Снијег испразнио школе и одсјекао села

Нови Град, Крупа на Уни - Сњежне падавине у појединим општинама у РС и ФБиХ затвориле су школска врата, док су мјештани неких села остали одсјечени јер због непроходних путева нису могли до љекара ни до продавнице.

Настава у Основној школи "Бранко Ћопић" у Крупи на Уни, у три подручна одјељења у Новом Граду, те у ОШ "Милош Црњански" у Прњавору обустављена је у петак због снијега који је, осим ђацима, створио проблеме и возачима.

- Локални путеви су очишћени, али нису безбједни за саобраћај. Чисте их мјештани тракторима, али велике количине снијега је немогуће потпуно уклонити - рекао је начелник Крупе на Уни Младен Кљајић и додао да ће до даљег у општинској управи бити организована само дежурства радника који не путују на посао.

Директорица ОШ "Свети Сава" у Новом Граду Марина Овука рекла је да наставе у петак није било у подручним одјељењима Рашће и Мала Новска Рујишка, јер ученици и наставници нису могли да стигну безбједно до школе због снијега на прилазним путевима. У подручној школи "Бранко Ћопић" у Доњим Агићима ђаци паузирају од четвртка.

У Дринићу је на снази ванредно стање због обилних падавина, због чега је обустављена и настава. Висина снијега у граду износила је до 80 центиметара, а по околним брдима и шумама двоструко више, због чега на посао нису дошли ни радници шумског газдинства.

Портпарол Цивилне заштите РС Жељко Стојановић је рекао да су у општини Петровац-Дринић очишћени сви путеви.

- Пратићемо стање, јер су најављене нове падавине и ниске температуре у наредним данима - рекао је Стојановић.

Бијели покривач донио је проблеме и становницима села Булајићи, Крњеуша, Радошевићи и Брестовац у општини Босански Петровац. Мјештани ових села тврде да су данима одсјечени од свијета, јер зимске службе не чисте путеве, те сматрају да су због тога дискриминисани.

Повјереник у мјесној заједници Крњеуша, која покрива већину ових села, Младен Сантрач, међутим, тврди да су сви путеви проходни.

- Кретање је отежано због снијега, али све функционише. Иде и аутобус, вози ученике - рекао је Сантрач.

Начелник Босанског Петровца Златко Хујић је рекао да су сви правци очишћени, те да реагују на сваку дојаву.

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић упутио је захтјев Министарству одбране БиХ за ангажовање припадника Оружаних снага за помоћ у чишћењу снијега чија је висина достигла 82 центиметра. Од тежине снијега срушио се кров на бихаћкој Мјешовитој средњој школи.

Упозорење

Републичка управа Цивилне заштите, због хладног арктичког ваздуха са сјевера који се очекује наредних дана, апеловала је на службе за зимско одржавање путева и оне које се баве испоруком струје, воде, гријања, као и на службе хитне медицинске помоћи и грађане да спремно дочекају хладни талас. Према прогнози Хидрометеоролошког завода, Српску очекује пораст сњежног покривача уз ледене дане. До 28. фебруара очекује се температура на планинама до минус 17 степени Целзијуса, а максималне дневне температуре неће бити веће од нуле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана