Smotra folkloraša i narodnih običaja u gradu na Vrbasu

V. P.
Smotra folkloraša i narodnih običaja u gradu na Vrbasu

Banjaluka - Međunarodni festival tradicije i običaja “Kozara etno 2018” okupio je više od 400 učesnika iz osam zemalja, a tema ovogodišnje manifestacije je tradicionalni običaj “ženska moba”, koja je predstavljena kroz scenski prikaz te izložbu koja prikazuje ovaj stari običaj potkozarskog kraja.

Potvrdio je to samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banjaluka (TOBL) Mladen Šukalo i dodao da su učesnici bili iz BiH, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Irana, Meksika, Indije i Čilea.

- Publika je prethodnih dana imala priliku da vidi različitosti kulturnih identiteta - rekao je Šukalo.

Istakao je da je festival prilika i da se predstavi kulturni identitet Banjaluke kroz ples, muziku, pjesmu, nacionalna jela, te rukotvorine, kao i takmičenja u tradicionalnim sportskim disciplina, kao što je bacanje kamena s ramena i skok udalj iz mjesta.

Ovaj festival je u petak veče otvorio zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić, u Donjoj Piskavici, a zatvaranje je predviđeno danas.  Posljednjeg dana planiran je defile učesnika manifestacije centrom Banjaluke, a u večernim časovima na tvrđavi “Kastel” biće prikazan običaj “ženska moba” a nastupiće i izvorne muzičke i pjevačke grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana