Смотра фолклораша и народних обичаја у граду на Врбасу

В. П.
Смотра фолклораша и народних обичаја у граду на Врбасу

Бањалука - Међународни фестивал традиције и обичаја “Козара етно 2018” окупио је више од 400 учесника из осам земаља, а тема овогодишње манифестације је традиционални обичај “женска моба”, која је представљена кроз сценски приказ те изложбу која приказује овај стари обичај поткозарског краја.

Потврдио је то самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији Бањалука (ТОБЛ) Младен Шукало и додао да су учесници били из БиХ, Србије, Словеније, Хрватске, Ирана, Мексика, Индије и Чилеа.

- Публика је претходних дана имала прилику да види различитости културних идентитета - рекао је Шукало.

Истакао је да је фестивал прилика и да се представи културни идентитет Бањалуке кроз плес, музику, пјесму, национална јела, те рукотворине, као и такмичења у традиционалним спортским дисциплина, као што је бацање камена с рамена и скок удаљ из мјеста.

Овај фестивал је у петак вече отворио замјеник градоначелника Срђан Амиџић, у Доњој Пискавици, а затварање је предвиђено данас.  Посљедњег дана планиран је дефиле учесника манифестације центром Бањалуке, а у вечерним часовима на тврђави “Кастел” биће приказан обичај “женска моба” а наступиће и изворне музичке и пјевачке групе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана