Смијењен потпредсједник Скупштине, Миличевић негира смјене

Срна
Смијењен потпредсједник Скупштине, Миличевић негира смјене

Теслић - Одборници Скупштине општине /СО/ Теслић смијенили су данас са дужности потпредсједника Скупштине Мехмеда Дубравца, а за новог потпредсједника именована је Дијана Ђекановић.

Одборници су на сједници СО разријешили дужности директора и чланове Управног одбора вртића “Палчић”, као и чланове управних одбора Туристичке организације општине и Центра за социјални рад.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић је, током обраћања одборницима, ове одлуке оцијенио незаконитим.

Тајним гласањем за опозив Дубравца гласало је 15 одборника, а против је било 12.

Иницијатива за опозив била је покренута и против замјеника начелника општине Милована Станковића, али је тачка повучена са дневног реда јер је током тајног гласања против опозива било 13 одборника, док је 14 било за опозив, и тиме се нису стекли услови.

Иницијативу за опозив и разријешење поднијело је десет одборника, из реда СНСД-а, ПДП-а, Српске радикалне странке - “Српска у сигурне руке”, те чланова Независног клуба одборника.

Одборници су за директора Јавне установе дјечије обданиште “Палчић” именовали Јелу Касаповић, умјесто Сандре Прпош, а именовани су и нови чланови управних одбора “Палчића”, као и Туристичке организације општине Теслић и Центра за социјални рад.

Миличевић је оцијенио да су током доношења наведених одлука прекршене све процедуре “од пословника, статута, Закона о локалној самоуправи” и истакао “да ће се о томе изјаснити надлежни органи”.

Миличевић је, током обраћања одборницима, навео да су пред судским инстанцама падале сличне скупштинске одлуке које су усвојене у одређеним локалним заједницама у Републици Српској.

Секретар Скупштине Дарио Поповић обавијестио је одборнике да је Миличевић од Министарства управе и локалне самоуправе Српске затражио да буду обустављене од извршења одлуке СО Теслић са посљедње сједнице од 7. јуна, у којим су разријешени дужности начелник општинског Одјељења за просторно уређење Никола Стокић, директор теслићког Дома здравља Младен Кованушић, те чланови Управног одбора ове здравствене установе.

Поповић је додао да је стигла и тужба у предмету Дом здравља, и да се чека исход судског поступка.

Одборник СНСД-а Мишо Стојановић рекао је новинарима да је ријеч о наставку активности са претходне сједнице скупштине, а која се односи на замјену одређеног броја директора и чланова управних одбора, са чијим радом нису задовољни.

Он је негирао да су наведене активности незаконите и криминалне и да се није разговарало о формирању нове скупштинске већине.

Одборник СДС-а Милан Касаповић рекао је “да су наведене одлуке незаконите и да ће створити озбиљне посљедице по функционисање јавних институција и по саму локалну заједницу”.

Одборник СП-а Драгутин Шкребић навео је да су одборници ове странке гласали суздржано у предложеним кадровским рјешењима и истакао “да је изненађен понашањем локалног СНСД-а, јер је изгубио локалне изборе због људи са којима сада иде у коалицију”.

Шкребић је изразио бојазан да ће у таквим околностима доћи до парализе у раду локалне скупштине као и начелника општине, те до застоја у приливу инвестиција, које ни до сада нису биле на завидном нивоу.

Одборници ПДП-а нису хтјели да коментаришу данашња кадровска рјешења.

На данашњој 17. редовној сједници СО Теслић разматрано је 15 тачака дневног реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана