Služen pomen za ustaške žrtve u Glini

Srna
Služen pomen za ustaške žrtve u Glini

Glina - Srpsko narodno vijeće i Antifašistička liga Hrvatske odali su pijetet Srbima iz Gline i sela nekadašnjeg kotara Vrginmost povodom 75 godina od ustaških zločina koji su počinjeni u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Glini.

"Na ovo i sva slična mesta treba da odlazimo, da se molimo Bogu i da nam, osim pomena, to bude i opomena da se nikada ne ponovi nešto slično", rekao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije nakon što je s episkopom gornjo-karlovačkim Gerasimom služio parastos.

Mitropolit je poručio da treba poštovati sve žrtve bez obzira kojem narodu pripadaju.

"Kao što s pijetetom poštujemo one koji su nevino postradali u strašnom zločinu počinjenom na ovom mestu, isto tako smo dužni da poštujemo i sve druge žrtve, bez obzira kom narodu pripadaju", poručio je mitropolit Porfirije.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac pozvao je na minut ćutanja za sve koji su u Glini ubijeni 1941. godine, ali i za sve koji su prethodnom ratu stradali sa hrvatske i srpske strane.

"Ako nismo u stanju reći ne onim ideologijama koje su dovele do ovoga stradanja, onda nismo spremni za istinsko izmirenje. Isto tako, ako nismo spremni priznati da smo nanijeli stradanje jedni drugima, nećemo stvoriti istinski odnos sjećanja, ni na ovom, ni na bilo kojem drugom mjestu", rekao je Pupovac.

Komemorativni skup održan je na mjestu nekadašnje pravoslavne crkve u kojoj su ustaše od 24. jula do 8. avgusta 1941. ubile oko hiljadu muškaraca iz toga kraja.

Tamo je 1969. izgrađen Spomen-dom u kojem je bila izložena arhivska građa o počinjenim zločinima. Ovu ustanovu vlasti su neposredno nakon hrvatske akcije "Oluja" 1995. godine preimenovale u Hrvatski dom, a to ime i danas nosi.

Iste godine uništeno je i spomen-obilježje na kojem su se nalazila imena 1.564 žrtve iz Gline i okoline koje, uprkos dugogodišnjem zalaganju aktivista, još nije obnovljeno.

Kao i ranijih godina, skup je pokušalo omesti desetak pojedinaca koji su se okupili nasuprot mjesta na kojem je održana komemoracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana