Словенац Иван Навој за двије године 141 килограм мање

Милијана Латиновић
Словенац Иван Навој за двије године 141 килограм мање

Бањалука - Годину након што сам одлучио да побиједим својих 250 килограма и добијем највећу животну битку, ону са самим собом, кћерка Сузана је пожељела да је на дан вјенчања испратим до олтара. То је био мотив више, још један покретач и доказ да сам на правом путу.

Овако је своју несвакидашњу причу почео Словенац Иван Навој, који је на прагу шесте деценије живота за двије године смршао 141 килограм.

- Довести себе у ситуацију да имате 250 килограма, ниво шећера у крви 22, притисак 200/150 значи стајати на рубу живота и смрти - казао је Навој којем је најтежи био тренутак одлуке, како и када почети. Требало је побиједити властиту психу, пронаћи унутрашњи мир и снагу да помогне себи.

-  Девет мјесеци сам размишљао, тражио начин како да побиједим себе. У том периоду смршао сам 30 килограма, утврдио стратегију и одредио циљ - испричао је Навој.

Његова прича не би била необична да није успио сасвим сам, без икаквих дијета, препарата или гладовања.

Истиче да су јака воља, унутрашња снага, природна храна и физичка активност, његов рецепт. У својој борби овај инжењер грађевине препливао је више од 5.000 сати.

Доказ да постоји пут мршављења без дијета, таблета и осталих препарата јесте књига "Како упасти у властите панталоне" коју је Навој објавио прошле године тренутно само на словеначком језику. Иако је, како каже, битка била само његова, подршка породице много му је значила.

Од тренутка када је започео своју битку, каже није ушао у продавницу, не једе фабрички произведену храну, а сваки дан плива по осам сати. Један од његових "рецепата" јесте да нема одустајања.

Његова исхрана базирана је на домаћој храни, коју производи у свом врту, затим шумским плодовима, а од слаткиша конзумира домаћи мед и воћне мармеладе из властите кухиње. Своја искуства радо преноси свима, а основао је и Друштво здраве прехране у Словенији. Сви којима је потребна помоћ могу му се обратити путем мејл адресе [email protected].

Издавач

Са жељом да помогне свима који се боре с вишком килограма, Иван Навој жели књигу да објави и на говорном подручју БиХ, и у вријеме нашег разговора био је у потрази за издавачем.

Истиче да вјерује да књига може бити добар путоказ у борби за здрав живот.

- Нека пут до вашег одредишта буде краћи и лакши од мог - поручио је Навој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана