Sloga mještana u Prijebljezima kod Srpca obnovila školu

Dejan Jovičić
Sloga mještana u Prijebljezima kod Srpca obnovila školu

Srbac - Područna škola u Prijebljezima kod Srpca u kojoj su đaci pohađali nastavu u nehumanim uslovima dobila je novi sjaj nakon skoro četiri decenije.

Ova ustanova, koju pohađa oko dvadesetak đaka, bila je u najlošijim uslovima od svih škola koje djeluju u sastavu OŠ "Dositej Obradović" Razboj i teško da bi se ove zime mogla odvijati nastava da u pomoć nisu priskočili brojni entuzijasti koji su prikupili sredstva za njenu rekonstrukciju.

- Radovi su počeli još u novembru, a do sada je saniran mokri čvor, postavljene nove pločice i stolarija, urađena nadstrešnica, sanirana zbornica i nabavljena nova peć na drva, a nedavno su stigli i novi prozori, tako da je škola sada postala ponos čitavog sela - rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Prijebljezi Dragan Sabo, koji je jedan od inicijatora akcije.

On posebno ističe zasluge roditelja učenika koji su donirali 950 KM i mještana koji su prikupili dodatnih 560 KM, a akciju je podržalo i nekoliko privatnih firmi. Opština Srbac je finansirala nabavku prozora, a simboličnu pomoć je obezbijedila i odbornica SNSD-a u lokalnom parlamentu Ivana Kesić, koja je poklonila štampač.

Direktorica škole Tanja Radomir kaže da će sa dolaskom toplijih dana biti urađena i fasada, a veći dio sredstava za ovu investiciju je već obezbijeđen, tako da ostaje da se do proljeća prikupi preostali dio potrebnog novca.

- Tada će kompletna škola biti okrečena i postavljen novi parket. Jedan od prioriteta je i izgradnja nove drvarnice jer je stara već dotrajala, a urušeni krov ugrožava bezbjednost radnika škole, ali i djece - rekla je Radomir.

Ona je podsjetila da je slogom mještana nedavno riješen dugogodišnji problem vodoinstalacija u područnoj školi u Bajincima, koja je uz to i okrečena, a u planu je postavljanje nove fasade i opremanje školskog igrališta. 

- Mještani su i tada prikupili potrebna sredstva i sav posao završili za dva dana. Izrezali su drva za loženje vatre, kupili sredstva za održavanje sanitarija, a čak su obradovali djecu i poklon paketićima - istakla je Radomir.

Produženi boravak

U školi "Dositej Obradović" nedavno je počeo sa radom produženi boravak za oko 60 djece od prvog do trećeg razreda, što je omogućeno prvi put u istoriji ove ustanove.

Produženi boravak se odvija u dvije grupe u Kukuljama i jednoj grupi u Razboju. Na ovaj način otvorena su tri nova radna mjesta za profesore razredne nastave koji rade kao voditelji produženog boravka i jednog pomoćnog radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana