Слога мјештана у Пријебљезима код Српца обновила школу

Дејан Јовичић
Слога мјештана у Пријебљезима код Српца обновила школу

Србац - Подручна школа у Пријебљезима код Српца у којој су ђаци похађали наставу у нехуманим условима добила је нови сјај након скоро четири деценије.

Ова установа, коју похађа око двадесетак ђака, била је у најлошијим условима од свих школа које дјелују у саставу ОШ "Доситеј Обрадовић" Разбој и тешко да би се ове зиме могла одвијати настава да у помоћ нису прискочили бројни ентузијасти који су прикупили средства за њену реконструкцију.

- Радови су почели још у новембру, а до сада је саниран мокри чвор, постављене нове плочице и столарија, урађена надстрешница, санирана зборница и набављена нова пећ на дрва, а недавно су стигли и нови прозори, тако да је школа сада постала понос читавог села - рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Пријебљези Драган Сабо, који је један од иницијатора акције.

Он посебно истиче заслуге родитеља ученика који су донирали 950 КМ и мјештана који су прикупили додатних 560 КМ, а акцију је подржало и неколико приватних фирми. Општина Србац је финансирала набавку прозора, а симболичну помоћ је обезбиједила и одборница СНСД-а у локалном парламенту Ивана Кесић, која је поклонила штампач.

Директорица школе Тања Радомир каже да ће са доласком топлијих дана бити урађена и фасада, а већи дио средстава за ову инвестицију је већ обезбијеђен, тако да остаје да се до прољећа прикупи преостали дио потребног новца.

- Тада ће комплетна школа бити окречена и постављен нови паркет. Један од приоритета је и изградња нове дрварнице јер је стара већ дотрајала, а урушени кров угрожава безбједност радника школе, али и дјеце - рекла је Радомир.

Она је подсјетила да је слогом мјештана недавно ријешен дугогодишњи проблем водоинсталација у подручној школи у Бајинцима, која је уз то и окречена, а у плану је постављање нове фасаде и опремање школског игралишта. 

- Мјештани су и тада прикупили потребна средства и сав посао завршили за два дана. Изрезали су дрва за ложење ватре, купили средства за одржавање санитарија, а чак су обрадовали дјецу и поклон пакетићима - истакла је Радомир.

Продужени боравак

У школи "Доситеј Обрадовић" недавно је почео са радом продужени боравак за око 60 дјеце од првог до трећег разреда, што је омогућено први пут у историји ове установе.

Продужени боравак се одвија у двије групе у Кукуљама и једној групи у Разбоју. На овај начин отворена су три нова радна мјеста за професоре разредне наставе који раде као водитељи продуженог боравка и једног помоћног радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана