Slobodan Krstić, najmlađi majstor fotografije u bivšoj Jugoslaviji:Globalizacija ubija dubinu i snagu fotografije

Milijana Latinović
Slobodan Krstić, najmlađi majstor fotografije u bivšoj Jugoslaviji:Globalizacija ubija dubinu i snagu fotografije

Fotografija je trenutak koji se više ne može ponoviti i u svakoj sekundi kroz objektiv nastaje novo i drugačije umjetničko djelo, kaže majstor fotografije Slobodan Krstić, koji se od foto-aparata ne razdvaja pola vijeka.

Krstić, rodom iz Bijeljine, sa navršenih 30 godina dobio je zvanje najmlađeg majstora fotografije u bivšoj Jugoslaviji, što nikome do tada nije pošlo za rukom. Kroz objektiv foto-aparata, stvara umjetnička djela koja, kaže, nemaju cijenu, pa ih i ne prodaje. Među fotografijama najdraže su mu one na kojima su portreti njegove četvoro djece. Imao je 30 samostalnih izložbi, a sa više od 1.500 fotografija učestvovao je na 400 kolektivnih izložbi u cijelom svijetu.

Fotografija se danas, kaže, drastično promijenila.

- Globalizacija je ušla u fotografiju i ona nema više onu dubinu i snagu. Nepojmljivo mi je da se ispod fotografije piše objašnjenje, ali to su ti trendovi - rekao je Krstić.

* GLAS: Kada je počelo Vaše druženje sa foto-aparatom?

KRSTIĆ: Ljubav prema fotografiji rodila se u gimnazijskim danima, kada sam za jedan članak u novinama dobio nagradu foto-aparat "pionir". Po odlasku na studije u Beograd postao sam član Foto-kluba "Elektromašinac" i tada počinje ozbiljnije bavljenje fotografijom.

* GLAS: Možete li se prisjetiti prve profesionalne fotografije koju ste napravili?

KRSTIĆ: U ono vrijeme sve je bilo drugačije. Koristio se analogni foto-aparat, sate sam provodio u laboratoriji i razvijao film. Najvažnija mi je ta prva fotografija koja je primljena na izložbu davne 1970. godine. Nikad se nisam bavio fotografijom kao zanimanjem, nisam živio od toga, ali sam imao punu slobodu u stvaralaštvu.

Crna boja i bezbroj nijansi sive izbalansiranih tako da dočaraju motiv ili osjećanja ono su što čini crno-bijelu fotografiju posebnom, dok su one rađene u boji samo šarena laža za oči.

* GLAS: Šta je to što čini jednog majstora fotografije?

KRSTIĆ: Mora biti nešto u čovjeku, jer fotografija je prikaz unutrašnjeg stanja. Kada snimam portret, u zavisnosti od toga kako se ja ponašam prema toj osobi, tako će i ona reagovati.

* GLAS: Smatrate li da se draž fotografisanja i iščekivanja da se film razvije i fotografija konačno uzme u ruke izgubila sa dolaskom modernih tehnologija?

KRSTIĆ: Period analogne fotografije i ono što sam stvorio tada ostaje za budućnost i hiljade onih koje sam napravio kasnije ne mogu se porediti sa njima. Stvarao sam sa više emocija.

* GLAS: Autor ste tri foto-monografije "Razglednica Bijeljine", "Republika Srpska - zemlja impresija" i "Nebom iznad RS"? Koje su poruke koje one nose?

KRSTIĆ: Na te dvije monografije o RS radio sam četiri godine, ušao sam u svaki pedalj ove zemlje i sve što je lijepo zabilježio na više od 30.000 fotografija.

* GLAS: Šta biste poručili svima koji odluče da se bave fotografijom?

KRSTIĆ: Neka ne misle da su kada kupe foto-aparat postali fotografi. Treba puno upornosti i predznanja kao i u svakoj drugoj umjetnosti. Da biste bili dobar fotograf morate ovladati zanatom.

Izložbe

* GLAS: Koja je izložba na Vas ostavila poseban utisak?

KRSTIĆ: Imao sam izuzetan prijem osamdesetih godina prošlog vijeka u Njemačkoj. Nijemci su bili oduševljeni mojim crno-bijelim fotografijama za koje sam u ono vrijeme mogao dobiti ogroman novac, ali prodaja nije dolazila u obzir. Draga mi je i izložba koju sam imao u Bijeljini povodom 35 godina bavljenja fotografijom, a uskoro ću, nadam se, obilježiti i pola vijeka druženja sa foto-aparatom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana