Слободан Бркић из Рогатице храном побиједио Кронову болест

Сретен Митровић
Слободан Бркић из Рогатице храном побиједио Кронову болест

Рогатица - Слободан Бркић (37) из Рогатице тврди да је уз помоћ сирове хране успио да побиједи Кронову болест, која је према званичној медицини неизљечива.

Ова болест, која напада цијели дигестивни тракт, дијагностикована му је у мају 2015. године и од тада почиње његова борба за живот. Узрочник болести је још непознат, а због сталног исцрпљивања организма и пада имунитета исход може бити кобан.

- Први осјећај када сазнате да болујете од тешке болести се може описати као страх и немоћ. Паника касније обузима и цијелу породицу, чији се животи из коријена мијењају - каже Бркић.

Додаје да је Кронова болест на танком цријеву узела озбиљног маха, са пријетњом ширења на остале дијелове пробавног тракта. Та лоша вијест била је знак да се мора ухватити у коштац са болешћу. Уз узимање лијекова, предложена му је биолошка терапија, за коју је требало да издвоји 20.000 марака, али без гаранције за коначно изљечење. Међутим, Бркић је наставио борбу за своје здравље и на другим пољима.

- За почетак сам одбио биолошку терапију, због неизвјесног исхода и због тога што ни у сну нисам могао прикупити толико новца. Окренуо сам се народној медицини и траварима. Одрекао сам се већине прописаних лијекова и уз неке чајеве и друге препарате од трава измијенио начин исхране. Прије свега, одрекао сам се куваног, прженог и сушеног меса, презачињене и љуте хране и свега што је масно и термички обрађено - прича Бркић.

Временом је напустио и сву другу храну животињског поријекла и прешао на сирово воће, поврће и житарице.

- Највише сам конзумирао житарице, поврће, воће, орашасте плодове и сјеменке бундеве, уз јаку вјеру у Бога и самог себе да сам на добром путу за коначно оздрављење - рекао је Бркић.

Уз такву исхрану и убјеђење да није све изгубљено, додаје он, био је проблем како зауставити мршављење, јер је са 80 килограма дошао на 58. Да овај проблем ријеши, помогао му је Славко Црнић из Института за природну медицину у Бањалуци и његов антипаразитски програм који заговара искључиво сирову биљну храну.

- Послије двије године лијечења овом храном осјећам се потпуно здраво и надам се да је за мене Кронова болест само ружна прошлост и да сам је за сва времена побиједио - казао је Бркић.

Додаје да је захваљујући овој исхрани пун енергије и да је са 58 килограма опет нагурао на близу 80, уз свакодневне, па чак и  физички тешке послове.

- Ја сам примјер да нема неизљечиве болести и да свака болест има своју љековиту травку. Само треба бити упоран и наћи је - казује Бркић.

Јеловник

За оне који желе да слиједе примјер Слободана Бркића и да живе много здравије овај храбри човјек открива свој дневни јеловник.

За доручак једе клице од пшенице, зоби, јечма, ражи и других житарица, мало воћа, цимета, кима или шта већ има у том тренутку.

Ручак чине што разноврсније салате са сјеменкама, кимом и орашастим плодовима, уз хладно цијеђено уље, а за вечеру нека воћка, било која сезонска. И тако из дана у дан.

Етно-кутак

Слободан је у периоду лијечења у завичајној Зиличини, четири километра удаљеној од Рогатице, почео са реализацијом општинског пројекта развоја сеоског туризма. Подигао је објекат у етно-стилу са рестораном и коначиштем, у који све чешће долазе путници намјерници жељни одмора и рекреације, уз планинарење, шетњу кроз нетакнуту природу, лов у околним шумама и риболов на ријеци Ракитници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана