Sloboda plaćena žrtvama

S. Š.
Sloboda plaćena žrtvama

Banjaluka - Pokušaj Hrvatske da istrijebi Srbe sa područja zapadnokrajiških opština 1995. godine zaustavili su narod i borci Vojske RS, a za više od stotinu žrtava stradalih tokom agresije niko nije odgovarao.

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja civilnim žrtvama rata juče je u naselju Tunjica kod Novog Grada obilježen Dan odbrane zapadnih granica Srpske od hrvatske agresije u septembru 1995. godine. Regularna vojska Hrvatske je prije 22 godine nakon višečasovne artiljerijske pripreme prešla rijeku Unu u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici. Tom prilikom ubijene su 104 osobe, a naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja. Vojska RS uspjela je 19. septembra 1995. da potisne hrvatsku vojsku preko Une.

- Odbrana zapadnih granica Srpske je događaj čijeg značaja možda nismo ni svjesni, ali rezultati su vidljivi i danas - rekao je izaslanik predsjednika RS Miladin Dragičević.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović istakao je da je hrvatskim snagama cilj bio da se spoje sa jedinicama iz akcije "Maestral" i dođu do Banjaluke i sa pripadnicima Petog korpusa Armije RBiH završe ono što je NDH počela 1941. godine, da nema Srba na ovim prostorima. Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić kazao je su heroji Srpske među nama i treba da pogledamo kako danas žive.

Dan odbrane zapadnih granica RS obilje‘en je juče i u Kostajnici polaganjem vijenaca na spomen-obilje‘ja u gradskom parku i u Kozarskoj Dubici služenjem parastosa kod Spomen-krsta na obali rijeke Une.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana