Шљива нема ни за ракију

Маријана Миљић
Шљива нема ни за ракију

Бањалука - За разлику од прошле године, када је забиљежен рекордан род шљива, ове године, због временских непогода, овог воћа нема ни за ракију, а о преради и извозу воћари могу само да сањају.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић рекао је да у појединим крајевима Српске шљива уопште нема.

- Град, који је у неколико наврата падао, опустошио је воћњаке и у потпуности уништио род шљива - рекао је Дојчиновић и нагласио да нешто рода има на подручју Мајевице, али је, због временских непогода које су захватиле Српску, лош квалитет овог воћа.

Дојчиновић је нагласио да ће воћари на подручју Поткозарја, који су водећи произвођачи шљива у РС, ове године претрпјети велике губитке.

- Са овог подручја незнатне количине шљива могу се једино употријебити за прераду - рекао је Дојчиновић и додао да због свих ових непогода које су пратиле воћаре шљива у РС нема за извоз, нити за ракију, те нагласио да ће овог воћа недостајати и за индустријску прераду.

Он је нагласио да тржни центри у Српској откупљују само оне шљиве које су доброг квалитета, те их продају по екстремно високим цијенама.

Воћар из Градишке Никола Вукота рекао је да су код појединих воћара на подручју ове општине шљиве у потпуности уништене.

- Поред града, који је десетковао производњу шљива и род је на почетку сезоне подбацио - рекао је Вукота.

Он је нагласио да су лани на подручју ове општине воћари имали рекордан род шљива, али да су ове године ријетки они који су сачували приносе.

- Велике количине овога воћа лани су извезене у Русију и Њемачку, али ове године тога нема и воћари ће имати огромне губитке - казао је Вукота.

Директор "Витаминке" Жарко Микић је казао да су у прошлој години због рекордног рода откупили 30 одсто више шљива него што им је било потребно.

- Откупљене шљиве замрзли смо у хладњачама, тако да их можемо користити ове године - рекао је Микић и додао да ће се, уколико им затребају додатне количине за прераду, снабдјети потребним количинама из Брчког и ФБиХ.

Цијене

Драгоја Дојчиновић је рекао да је откупна цијена шљива у РС испод сваког нивоа и износи 0,50 марака по килограму.

- Са друге стране цијена овог воћа због несташице порасла је у тржним центрима и креће се од двије до четири марке по килограму - рекао је Дојчиновић и нагласио да су ове године произвођачи шљива, те купци најгоре прошли, док су тржни центри на добитку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана