Šljiva dovoljno i za kotao i za sušnicu

S. M.
Šljiva dovoljno i za kotao i za sušnicu

Rogatica - Šljive, kojih na području Rogatice, prema zvaničnim podacima, ima više od 75.000 stabala i čiji broj se iz godine u godinu povećava, rodile su kao rijetko kada, pa Udruženje voćara preporučuje da dio plodova bude i osušen.

S obzirom na to da je riječ o brdsko-planinskom području, većina sorti tek je prispjela za branje, a pošto nema organizovanog otkupa, većina će završiti u kacama za rakiju jer kotlovi uveliko rade. Nešto roda, koji zbog manjka sunca nije očekivanog kvaliteta, domaćice će iskoristiti za pravljenje pekmeza i sokova.

Rod je ove godine izvanredan, pa opštinsko Udruženje voćara proizvođačima stavlja na raspolaganje i sušnicu koju su dobili zahvaljujući udruženim sredstvima IFAD-a i opštine Rogatica.

Sušnica je instalisana u jednoj prostoriji bivše Škole učenika u privredi. Njen kapacitet je 500 kilograma dnevno, a prioritet pri korišćenju imaju članovi Udruženja voćara.

- Sušnica je plaćena 17.500 KM, a ove godine i ostali voćari je mogu koristiti besplatno - kaže predsjednik Udruženja voćara Slobodan Obrenović.

Sušnica već uveliko radi, a rukovodilac Dragan Jovanović svakodnevno loži vatru i brine o temperaturi. Kaže da je već osušio 4,5 tona šljiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana