Slikama ovjekovječile stradanje u Jasenovcu

M. V.
Slikama ovjekovječile stradanje u Jasenovcu

Gradiška - Monahinja manastira Jasenovac, sestra Marija, sa sestrinstvom i igumanijom, sestrom Serafimom, kroz slike je ovjekovječila stradanje jasenovačkih žrtava, a izložba “Sveti Novomučenici jasenovački u svjetlosti Vaskrsenja” otvorena je u Zavičajnom muzeju Gradiška.

Izložbu je otvorio Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan, istakavši da je veoma značajna jer konačno daje hrišćanski pogled na Jasenovac.

- Ovo je prvi put da imamo jasnu riječ i nije slučajno da je došla iz manastira Jasenovac - smatra episkop pakračko-slavonski Jovan.

Vladika Jovan je istakao da je izložba prikazana i u Banjaluci, a planirano je da se pridruži izložbi koja je već u crkvi Svetog Jovana Bogoslova u Londonu, pa će dalje proći kroz katedrale anglikanske crkve.

Inicijator izložbe u Gradišci bila je predsjednica SP i KD “Prosvjeta” Gradiška Radana Vila Stanišljević, koja je istakla da izložba prikazuje Jasenovac kao izvorište najvećeg bola i stradanja.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović smatra da je važno da i učenici budu upoznati s ovom tematikom i da će biti održan čas vezan za reprint ove izložbe.

Izložba “Sveti Novomučenici jasenovački u svjetlosti Vaskrsenja” u Zavičajnom muzeju Gradiška  biće otvorena do 17. decembra ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana