Сликама овјековјечиле страдање у Јасеновцу

М. В.
Сликама овјековјечиле страдање у Јасеновцу

Градишка - Монахиња манастира Јасеновац, сестра Марија, са сестринством и игуманијом, сестром Серафимом, кроз слике је овјековјечила страдање јасеновачких жртава, а изложба “Свети Новомученици јасеновачки у свјетлости Васкрсења” отворена је у Завичајном музеју Градишка.

Изложбу је отворио Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован, истакавши да је веома значајна јер коначно даје хришћански поглед на Јасеновац.

- Ово је први пут да имамо јасну ријеч и није случајно да је дошла из манастира Јасеновац - сматра епископ пакрачко-славонски Јован.

Владика Јован је истакао да је изложба приказана и у Бањалуци, а планирано је да се придружи изложби која је већ у цркви Светог Јована Богослова у Лондону, па ће даље проћи кроз катедрале англиканске цркве.

Иницијатор изложбе у Градишци била је предсједница СП и КД “Просвјета” Градишка Радана Вила Станишљевић, која је истакла да изложба приказује Јасеновац као извориште највећег бола и страдања.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић сматра да је важно да и ученици буду упознати с овом тематиком и да ће бити одржан час везан за репринт ове изложбе.

Изложба “Свети Новомученици јасеновачки у свјетлости Васкрсења” у Завичајном музеју Градишка  биће отворена до 17. децембра ове године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана