Славље у србачким селима спојило покидане везе

Дејан Јовичић
Славље у србачким селима спојило покидане везе

Србац - Да је зов родног краја јачи од свега, а живот у туђини само пролазна станица на повратку у завичај потврдили су мјештани Срђевића, Лепенице и Ћукала код Српца који су у својим селима направили славље какво дуго није виђено у овој општини.

Више од 600 мјештана окупило се на првом дану Срђевичана, а највише их је у родни крај стигло из западноевропских земаља. Дружење, организовано на иницијативу Раде Вученовића, који тренутно живи у Аустрији, био је пун погодак јер су се многи мјештани срели први пут након неколико деценија, па су чак пале и бројне сузе радоснице.

Душко Митрић каже да Срђевићи до сада нису видјели овакву фешту, због чега планирају да овај догађај прерасте у традицију.

- Наше село броји око хиљаду становника и до прије пола вијека били смо једно од најнасељенијих мјеста у општини. Већину чине православци, а овдје живи и неколико породица Украјинаца, чији су се преци доселили крајем 19. вијека - истакао је Митрић, који је и начелник србачког Одјељења за општу управу.

На сличан начин први пут се окупило и око двјеста Лепеничана. Иницијатор дружења је било Удружење “Наша Лепеница”, које је након формирања у марту одмах кренуло са припремама за окупљање мјештана Горње и Доње Лепенице.

Међу њима је био и Мирослав Брезовац, који се налази на привременом раду у Штутгарту. Он каже да му је првобитна намјера била да се кратко задржи у иностранству јер је отишао да купи аутомобил и једну кошуљу, али је остао скоро цијели живот у Њемачкој.

- Долазећи у родни крај примијетио сам да се људи мање друже него раније, а оснивањем нашег удружења добили смо прилику да то поправимо. Срце ми је пуно када видим све своје рођаке, пријатеље и комшије на једном мјесту. Оваквих окупљања и весеља нема у туђини - рекао је Брезовац.

Слична животна прича пратила је и Саву Вујичића, поријеклом из Ћукала, који живи у Нирнбергу. И он је у Њемачку отишао да би купио аутомобил, а вратио се у родно село након 36 година. Од тада сваке године долази у завичај, гдје је са породицом и пријатељима присуствовао шестим сусретима Ћукалчана, на којима се окупило 200 мјештана.

- Ово је за мене најљепши догађај у години јер једва чекам да дођем у родни крај и провеселим се од срца. Сваке године је све више младих, што гарантује да ће дружење опстати. Долазићу овдје док ме ноге буду служиле - рекао је Вујичић.

Гост на овим дружењима био је и начелник Српца Млађан Драгосављевић, који каже да је било јако емотивно видјети како се након дужег периода спајају покидане везе.

  • Оваквих манифестација треба да буде у свим крајевима општине како бисмо се још снажније повезали са дијаспором, која гаји велику љубав према завичају и спремна је да нам пружи помоћ у сваком погледу - истакао је Драгосављевић.

Хуманост

Дружење Срђевичана имало је и хуманитарни карактер јер је на манифестацији била постављена кутија за добровољне прилоге. Прикупљено је 1.600 марака за тешко обољелу Српчанку Наташу Давидовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана