Славко поново у школској клупи

Милијана Латиновић
Славко поново у школској клупи

Рудо - На Славковом лицу исписани су срећа и радост, чекамо да буде завршена настава да саберемо утиске и срећни смо јер се наш син након три године вратио на наставу са својим другарима који су га дочекали аплаузом, истакао је за “Глас Српске” отац Славка Мршевића, младића са аутизмом, Ненад Мршевић.

Овај младић је у средњу школу, смјер техничар друмског саобраћаја, кренуо 2015. године и завршио прво полугодиште. Друго полугодиште је окончао неоцијењен те стога није могао наставити школовање. Борба његових родитеља трајала је све до прошле седмице, када је постигнут договор у Министарству просвјете и културе РС да се Славко врати на наставу и редовно је похађа, те да с другарима прослави матуру.

- Помијешана су осјећања, с једне стране, драго нам је и срећни смо што се Славко вратио у школу, својим друговима, а с друге стране, остаје жал што се то није раније десило. Требало је да прођу три године да се деси овај дан - испричао је Ненад Мршевић и захвалио министарки просвјете и културе РС Наталији Тривић што је донијела одлуку да се Славко врати на редовну наставу. 

У тренутку разговора са оцем овог младића, настава је још трајала, те нам је казао да ће утиске о првом дану школе са сином сумирати када школско звоно означи крај наставе.

- Видјели смо га на одмору и у паузама, био је срећан и задовољан - казао је Ненад Мршевић.

Средњошколски центар “Рудо” јуче је посјетила министарка Наталија Тривић која је рекла да је дошла да се увјери да је дијете неометано дошло на наставу и да уз пратњу асистента сједи у учионици са школским друговима. Она је истакла да је на састанку са директором ове школе разговарала о наставку Славковог школовања, односно да му буде обезбијеђено полагање предмета како би до 1. септембра завршио разред.

- Одлуку о наставку Славковог школовања кроз четворогодишњу или трогодишњу школу донијеће његови родитељи у сарадњи са школом и Министарством просвјете и културе и Министарством здравља и социјалне заштите Српске. То је њихов избор, а ми ћемо пружити пуну подршку у најбољем интересу дјетета - додала је Тривићева.

Директор Средњошколског центра “Рудо” Татомир Елез рекао је да ће школа поштовати одлуке ресорног министарства у складу са Законом о средњој школи и да ће он одредити комисију за Славково полагање испита.

- Школа ће дати све од себе да помогне да се дође до рјешења овог проблема и да помогнемо дјетету колико је у нашој моћи - додао је Елез.

 Друштвене мреже

Колико је Славко Мршевић патио због избацивања из школе, свједочи његов прошлогодишњи статус на друштвеним мрежама. Наиме, он је на свом “Фејсбук” профилу тада објавио фотографију испред школе и написао како сви осим њега имају право да уђу у школу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана