Сладојевићева радила у корист дјеце

Данијела Стоканић
Сладојевићева радила у корист дјеце

Бањалука - Окружно јавно тужилаштво Бањалука донијело је наредбу о неспровођењу истраге против бивше директорице Центра за социјални рад Бањалука Вере Сладојевић због злоупотребе службеног положаја или овлашћења, трговину утицајем и малољетним лицем.

Из тужилаштва је потврђено да је таква одлука донесена јер не постоје основи сумње да је Сладојевићева починила кривично дјело.

Сладојевићеву је Скупштина града Бањалука смијенила 20. јула ове године са функције директорице Центра због наводних пропуста у раду, између осталог и "случаја Канада" односно усвојења малољетних С. Б. и С. Б. 

Сладојевићева, која је смијењена прије него што је надлежна правосудна институција уопште размотрила цијели случај, каже да је правда спора, али достижна.

- Оно што сам ја доживјела у протеклих неколико мјесеци не бих пожељела ни највећем непријатељу. Они који треба да буду огледало моралног поштења линчовали су особу која се борила за најбоље својих суграђана - рекла је Сладојевићева.

Истиче да се на крају показало да је савјесно, одговорно и коректно радила свој посао.

- Све што је урађено против мене инсценирано је са јединственим циљем, а то је да се ја, као неко ко није ничији полтрон, склоним са чела Центра, јер нисам подобна да спроводим одлуке и радње оних који су све то покренули - истакла је Сладојевићева.

Највише јој је жао, каже, то што су за своје хирове појединци искористили дјецу, која ће за цијели живот остати обиљежена.

- Искрено се надам да ће све оне који су учествовали у овој хајци једног дана стићи Божија казна. Срећна сам што сам успјела након свих исцрпних истрага, комисија и инспекција доказати да нисам направила ниједно кривично дјело, те да сам максимално радила у интересу дјеце - истакла је Сладојевићева.

Додаје да неће стати на овоме, те је против одговорних поднијела и тужбе.

- Тужила сам све који су писали и причали силне неистине о мени, између осталог и "Еуроблиц". Против таквих ћу увијек да се борим - казала је Сладојевићева и додала да ју је све ово коштало здравља.

Сладојевићева је истакла да жели да на чело Центра за социјални рад дође особа која ће ићи путем правде и истине.

- Себе више апсолутно не видим ту, јер оно што ја промовишем они не цијене - казала је она.

У појашњењу наредбе о неспровођењу истраге донесене крајем септембра наводи се да од много прибављених доказа ниједан не указује да је Сладојевићева у вези са случајем усвојења дјеце захтијевала или примила награду или какву корист за себе или другог. Тужилац је утврдио да је намјера свих који су учествовали у поступцима усвојења била да се дјеци помогне. До проблема је дошло касније, чему ни на који начин није допринијела Сладојевићева, као ни било који други службеник Центра. Наводи се и да ниједан прибављени доказ не указује на то да је тадашња директорица намјеравала да нанесе штету усвојеној дјеци и другима.

Конкурс

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да ће конкурс за избор директора Центра за социјални рад највјероватније бити поништен.

- Добили смо примједбу Министарства здравља и социјалне заштите да Статут Центра није усклађен са измјенама закона из 2016. године, што смо сазнали тек сада. Конкурс је расписан у складу са тим статутом - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана