Слабовиди сликар из Српца кистом ствара чуда

Дејан Јовичић
Слабовиди сликар из Српца кистом ствара чуда

Србац - Да физички недостатак није препрека у остваривању успјеха показао је талентовани млади умјетник Саша Ђукић из Ситнеша код Српца, који је и поред слабовидости успио да наслика врхунска умјетничка дјела која красе зидове бројних кућа у Републици Српској, а стигла су чак и до Велике Британије.

До сада је урадио више од 100 слика и учествовао на изложбама у Бањалуци, Бијељини, Зворнику и Модричи, иако је рођен са урођеном катарактом и страбизмом, због чега је до шесте године пет пута оперисан на очној клиници Калуга у Москви. Уграђена су му сочива, тако да му је вид у доброј мјери сачуван, али је због тога двије године каснио са уписом у први разред основне школе.

Здравствени проблеми га нису спријечили да развија љубав према сликарству, коју је открио још у школским данима.

- У другом разреду средње школе запазили су мој таленат када сам направио пејзаж техником уље на платну који и данас чувам. Од тада сам развијао свој таленат и у кући адаптирао атеље у којем се налази компјутер за прављење сликарске композиције која се преноси на платно - каже Саша.

За његове радове влада велико интересовање, па је чак успио да прода седам слика једном британском рагби тиму који је посјетио његову изложбу у Бањалуци прије три и по године. То га је, како каже, мотивисало да се још снажније посвети свом хобију.

Отишао је корак даље и почео да слика мурале, тако да је на фасади своје куће насликао велику разгранату ружу, а прелијеп мурал са мотивом православног храма Светог пророка Илије у оближњем селу Лепеница насликао је акрилним бојама на дворишној згради свог стрица Недељка.

- Мој синовац Саша је изузетно талентован младић и није било срећнијег човјека од мене када је пристао да испуни моју велику жељу и наслика овај храм. Велики сам вјерник и обишао сам пуно манастира, а у Острогу сам био четири пута, тако да ми његово дјело много значи - каже Недељко.

У будућности млади умјетник из Ситнеша себе види као физиотерапеута, а успио је у међувремену наћи посао у струци у “Бањи Кулаши” код Прњавора. Његови планови су да поред радног ангажмана настави и даље да се бави сликарством, како његов таленат не би пао у заборав.

Медицина

Саша је успјешно завршио основну, а потом и средњу Медицинску школу у Бањалуци, након чега је обавио приправнички стаж у Дому здравља у Српцу и већ неколико мјесеци ради у бањи у Кулашима. Он је са мајком Смиљом активан и у Општинској организацији слијепих и слабовидих лица Србац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана