Слаба продаја убрзала снижења

Драгана Келеч, дописници
Слаба продаја убрзала снижења

Бањалука - У бутицима широм Републике Српске у току су љетна снижења, а становници могу да купе одјећу и обућу по цијенама нижим и до 70 одсто.

Трговци кажу да су ове године поранили са сезонским снижењима јер им продаја "љетних крпица" није цвјетала. За разлику од претходних година када су највеће распродаје биле крајем септембра, продавци у РС су се ове године изједначили са европским метрополама.

Међутим, иако су и цијене приступачније него раније, продавци не могу да се похвале вртоглавим пазаром. Рафови су и даље пуни, а купује се само оно најјефтиније. Продавци истичу да су у првом таласу љетних распродаја даме највише куповале мајице и хаљине.

- Трудим се да купујем на акцијама, јер само на тај начин себи могу да приуштим нешто ново. Иако је беспарица, продавци ће снижењем од 70 одсто намамити жене да купе бар један комад лаганије гардеробе - рекла је Тамара П. из Бањалуке.

У бањалучкој фирми "Д гроуп" која има у продаји одјећу италијанске марке "теранова" снижење је до 50 одсто.

- Највише се продају мајице које коштају 9,95 марака, топићи од 6,95 и шортсеви који коштају 9,95 КМ - кажу у овом бутику.

Снижење до 50 одсто је и у бутику "Манго", гдје се мајице могу купити по цијени од 14,90 до 29,90 марака.

- По много нижим цијенама се могу купити разне љетне хаљине и панталоне, али на снижењу имамо и разне кожне јакне, које су и дупло јефтиније - истакли су у "Мангу".

И у градишким бутицима купци ових дана љетну одјећу и обућу могу да набаве на распродаји. У бутику "Кобра спорт" кажу да су цијене снижене од 20 до 60 одсто.

- Повољно се могу купити купаћи костими, папуче и сандале које коштају од 20 до 50 марака. За мајицу је потребно издвојити од десет до 25 КМ, док су патике од 39 до 59 КМ - каже власник "Кобра спорта" Градишка Мићо Лукић који наводи да је током цијеле сезоне снижење од 20 до 60 одсто.

И продавнице обуће у Градишци маме плакатима о сезонском снижењу до 40 одсто. Љетна снижења обрадовала су и бројне Фочаке, који тренутно могу да пазаре одјећу и обућу и до 30 одсто јефтинију. Продавци кажу да су најчешћи купци припаднице љепшег пола.

- Најбоље иде продаја хаљина, које смо снизили 30 одсто. И кошуље су хит овог љета, као и тунике. Цијене смо снизили до истека залиха, а у августу ће све бити дупло јефтиније - каже власница бутика "Трезор" у Фочи Тања Дракул.

И Приједорчани су ових дана у могућности да обнове своју љетну гардеробу на снижењу до 50 одсто. Приједорчанин Ненад С. истиче да је ово била добра прилика да набави нешто квалитетнију одјећу и то још на рате.

- Већ смо навикли на снижења, мада можда не овако у јеку сезоне, али нам је свима добродошло да обновимо неке ствари док још траје љето - казао је он.

Преваре

Бројни становници РС сматрају да организовањем сезонских снижења продавци не излазе у сусрет купцима, већ их обмањују.

- Прво вртоглаво повећају цијене па их онда као снизе за 70 одсто. Примијетила сам да на многим излозима пише да је снижена роба и до 70 одсто, а онда видим да је на распродаји само оно што реално и не вриједи више - рекла је Вера Д. из Бијељине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана