Скупштина Удружења лажова у Ситнешима код Српца: Крава која једе ексере донијела побједу

Дејан Јовичић
Скупштина Удружења лажова у Ситнешима код Српца: Крава која једе ексере донијела побједу

Србац - Титулу највећег лажова србачке општине понио је Радивоје Обрадовић из Срђевића, који је на 71. Скупштини Удружења лажова, одржаној у Ситнешима код Српца, испричао како је његов дјед Милан проваљивао врата штале коју је крава заковала ексерима.

Он је казао да се то у  његовом селу препричавало годинама јер до сада такво нешто није виђено на овим просторима.

- Дјед је имао краву Шаренку, која је често ломила јасле за које је била везана и чинила штету на вратима штале, па је од квалитетне храстовине направио чвршће јасле и нова врата. Међутим, у штали је заборавио канту са четири килограма ексера. Ујутро кад је дошао није могао отворити врата, па их је провалио сјекиром, а када је ушао имао је шта да види, крава је прогутала ексере и пуштајући гасове заковала врата - каже Обрадовић.

Трочлани жири донио је једногласну одлуку да Обрадовићеву причу крунише првим мјестом, за шта је добио симболичну награду, гајбу пива. У најужем кругу за освајање награде нашла се и прича Душана Малиновића, који је испричао да је упрегао два мачка са којима се возио селом. Ове године је “кратких рукава” остао и вишеструки освајач титуле највећег лажова, Вид Бабић, коме је такође за длаку измакло прво мјесто. Он је испричао како се прије неколико дана кретао шумом са ловачком пушком у руци и налетио на дивљег јарца.

- Пошто је на снази забрана лова, у првом моменту нисам планирао да га ловим, али сам тада преломио да то урадим по цијену да добијем казну. Када сам подигао пушку, јарац се препао и пао у провалију, а када сам пришао и погледао доле, видио сам да је пао на дивљу свињу коју је пробо роговима. Тако сам пуком срећом одједном добио два улова - рекао је Бабић, који је и секретар Удружења лажова.

Он је казао да друштво успјешно дјелује већ више од седам деценија, а наслиједило је првобитно удружење које је основано још 1947. године и једном годишње окупљало грађане из цијеле србачке општине који су причали “ловачке приче” за које се куну да су истините.

- Мјештани овог краја су увијек били познати као велике шаљивџије, а група њих је основала удружење које се прво звало “Андрповци”, а 1974. године промијенило назив у Друштво лажова. Ово је традиција која се никад неће угасити јер се обичаји преносе с кољена на кољено и приступа нам све већи број младих - рекао је Бабић.

Признање за највећег лажова Обрадовићу је уручио осамдесетосмогодишњи Владо Ракић, који је прије десетак година изабран за доживотног предсједника удружења. 

Приче о стаблу и афричкој шљиви

Титулу највећег лажова лани је понио Недељко Берић из Ситнеша, који је испричао да је у младалачким данима засадио стабла на којима су никли одијело, кошуља, ципеле и новчанице од хиљаду динара. Тада је засадио “хиљадарку” из које је израсло стабло са новчаницама које није покупио, већ је чекао да динар ојача. Када је наступила инфлација, од прикупљеног новца успио је да купи тек двије кутије цигарета.

Вид Бабић је 2016. године испричао како је од пањева афричке шљиве сушио кобасице које су нарасле и пробиле кров, док је годину раније описао како се у глави овна смјестио рој пчела које су направиле чак пет килограма меда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана