Školovanje Bijeljinke Anje Rajak u Londonu ulaznica za riznicu znanja

Ljiljana Aleksić
Školovanje Bijeljinke Anje Rajak u Londonu ulaznica za riznicu znanja

Bijeljina - Nova adresa mlade i uspješne Bijeljinke Anje Rajak biće London, gdje će u idućih godinu kao stipendista britanskog prestižnog Čivning programa nadograđivati znanje iz finansija i računovodstva.

Rajakova je jedan od deset studenata iz BiH koji su ove godine dobili stipendiju u okviru programa namijenjenog najboljim među najboljima širom svijeta. Čivning program skrojen je tako da postdiplomcima, uz plaćene troškove školovanja, daje šansu da stiču znanja na nekom od univerziteta u Velikoj Britaniji.

Za Rajakovu, vukovca i najbolju učenicu osnovne i srednje škole, te studenta generacije i jednog od najboljih studenata Fakulteta poslovne ekonomije Univerziteta Istočno Sarajevo u Bijeljini, odlazak u London nagrada je za višegodišnji trud.

- Odlazim na godinu u London i tamo ću na jednom od najprestižnijih fakulteta studirati finansije i računovodstvo. Izuzetno se radujem tom iskustvu zbog toga što Velika Britanija ima najbolje univerzitete širom svijeta i može da pruži mladom čovjeku veoma dobro znanje, ali i one praktične vještine koje su neophodne da bi nastavili da se razvijamo - kaže Rajakova ne krijući da joj je odlazak na usavršavanje u Veliku Britaniju bio životni san.

- Za mene je London centar svijeta. Oduvijek sam željela da odem tamo. Mnogo ljudi iz cijelog svijeta, brojni predsjednici država i vlada studirali su u toj prestonici i stečeno znanje koristili za rad u svojoj zemlji - navodi ona.

Ističe da je za Čivning program studiranja znala već odavno, ali je čekala pravi trenutak u svojoj karijeri kako bi ispunila određene preduslove.

- Jedan od uslova je da imate minimalno dvije godine radnog iskustva u određenoj oblasti, ali i jasne planove za budućnost. S obzirom na to da radim kao asistent na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini, gdje predajem predmete računovodstvo i revizija, imala sam jasan put čime želim da se bavim u budućnosti. Imala sam zadovoljstvo da budem izabrana, jer je ove godine stiglo 50.000 aplikacija za ovaj program studiranja iz cijelog svijeta, a odabrano je nas 1.700 iz 141 zemlje - kaže Rajakova.

Ističe da će znanje koje stekne u Londonu biti neprocjenjivo za njen dalji rad.

- Čivning projekat zasniva se na tome da Ujedinjeno Kraljevstvo okupi najbolje ljude sa najboljim potencijalima iz cijelog svijeta, dovede ih u svoju zemlju, pruži im najbolje moguće znanje i obrazovanje i onda ih vrati u njihove zemlje, a oni ostaju čitav život povezani jedni sa drugima i sa "Alumnistima" kojih ima oko 56.000 u cijelom svijetu - rekla je ova uspješna Bijeljinka.

Savjeti

Nekada student, a sada predavač na fakultetu, Anja Rajak poručuje svim kolegama i budućim brucošima da je rad na sebi ključan za uspjeh.

- Savjetujem im da se uvijek oslanjaju jedni na druge. Čovjek ne može sam. Ja sam uvijek imala dobre prijatelje i kolege s kojima sam zajedno rješavala određene prepreke tokom školovanja. Takođe, studentima savjetujem da se obraćaju asistentima i  profesorima za pomoć, jer su oni tu zbog njih - rekla je ova uspješna djevojka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana