Школовање Бијељинкe Ањe Рајак у Лондону улазница за ризницу знања

Љиљана Алексић
Школовање Бијељинкe Ањe Рајак у Лондону улазница за ризницу знања

Бијељина - Нова адреса младе и успјешне Бијељинке Ање Рајак биће Лондон, гдје ће у идућих годину као стипендиста британског престижног Чивнинг програма надограђивати знање из финансија и рачуноводства.

Рајакова је један од десет студената из БиХ који су ове године добили стипендију у оквиру програма намијењеног најбољим међу најбољима широм свијета. Чивнинг програм скројен је тако да постдипломцима, уз плаћене трошкове школовања, даје шансу да стичу знања на неком од универзитета у Великој Британији.

За Рајакову, вуковца и најбољу ученицу основне и средње школе, те студента генерације и једног од најбољих студената Факултета пословне економије Универзитета Источно Сарајево у Бијељини, одлазак у Лондон награда је за вишегодишњи труд.

- Одлазим на годину у Лондон и тамо ћу на једном од најпрестижнијих факултета студирати финансије и рачуноводство. Изузетно се радујем том искуству због тога што Велика Британија има најбоље универзитете широм свијета и може да пружи младом човјеку веома добро знање, али и оне практичне вјештине које су неопходне да би наставили да се развијамо - каже Рајакова не кријући да јој је одлазак на усавршавање у Велику Британију био животни сан.

- За мене је Лондон центар свијета. Одувијек сам жељела да одем тамо. Много људи из цијелог свијета, бројни предсједници држава и влада студирали су у тој престоници и стечено знање користили за рад у својој земљи - наводи она.

Истиче да је за Чивнинг програм студирања знала већ одавно, али је чекала прави тренутак у својој каријери како би испунила одређене предуслове.

- Један од услова је да имате минимално двије године радног искуства у одређеној области, али и јасне планове за будућност. С обзиром на то да радим као асистент на Факултету пословне економије у Бијељини, гдје предајем предмете рачуноводство и ревизија, имала сам јасан пут чиме желим да се бавим у будућности. Имала сам задовољство да будем изабрана, јер је ове године стигло 50.000 апликација за овај програм студирања из цијелог свијета, а одабрано је нас 1.700 из 141 земље - каже Рајакова.

Истиче да ће знање које стекне у Лондону бити непроцјењиво за њен даљи рад.

- Чивнинг пројекат заснива се на томе да Уједињено Краљевство окупи најбоље људе са најбољим потенцијалима из цијелог свијета, доведе их у своју земљу, пружи им најбоље могуће знање и образовање и онда их врати у њихове земље, а они остају читав живот повезани једни са другима и са "Алумнистима" којих има око 56.000 у цијелом свијету - рекла је ова успјешна Бијељинка.

Савјети

Некада студент, а сада предавач на факултету, Ања Рајак поручује свим колегама и будућим бруцошима да је рад на себи кључан за успјех.

- Савјетујем им да се увијек ослањају једни на друге. Човјек не може сам. Ја сам увијек имала добре пријатеље и колеге с којима сам заједно рјешавала одређене препреке током школовања. Такође, студентима савјетујем да се обраћају асистентима и  професорима за помоћ, јер су они ту због њих - рекла је ова успјешна дјевојка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана