Школама без ђака пријети катанац

Драгана Келеч
Школама без ђака пријети катанац

Бањалука - Све мање уписаних првачића озбиљан је проблем који ни ове године није заобишао школе у Српској, а због недовољног броја ђака многе би могле да буду затворене.

Катанац највише пријети школама у удаљеним подручјима у мањим и неразвијеним општинама, гдје је и најмање ђака.

У Министарству просвјете и културе кажу да у сарадњи са локалним заједницама детаљно анализирају стање, након чега ће одлучити да ли и које школе и подручна одјељења треба да буду затворени. На терену је комисија за утврђивање чињеничног стања и испитивање оправданости постојања централних школа и њихових подручних деветоразредних и петоразредних одјељења.

- Обилазимо све општине у којима је евидентиран недовољан број ђака, послије чега слиједе извјештаји са приједлогом оптимизације мреже школа - рекла је помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Радмила Коцић-Ћућић.

Према њеним ријечима све општине и градови упознати су са плановима оптимизације мреже школа и од њих је затражен и приједлог како да то реализују на најбезболнији начин. Затражена је и информација о броју ученика који би у идућих пет година били уписани у школе и подручна одјељења.

- Наш став је да треба оставити све школе гдје год ће у идућем периоду бити повећан број првачића - истакла је Коцић-Ћућић.

На подручју бањалучке регије под знаком питања је опстанак три подручне школе. Ријеч је о петоразредним школама "Петар Кочић" у Конотарима и "Војислав Илић" у Шумњацима, те деветоразредној школи "Мирослав Антић" у Јошиковој Води. Предсједник Актива директора основних школа у Бањалуци Душан Мишљеновић каже да у тим школама ове године није уписан ниједан првачић и да ће вјероватно бити затворене.

Самостални стручни сарадник за науку и образовање у Одјељењу за друштвене дјелатности града Бањалука Љубинка Драгојевић каже да је приједлог рационализације поменутих школа већ упућен у ресорно министарство, које доноси коначну одлуку. Она је истакла да је ове године на подручју Бањалуке уписано око 1.930 првачића и да је тај број на нивоу прошлогодишњег.

Основна школа "Доситеј Обрадовић" у Бијељини има најмање уписно подручје у Семберији, због чега је ове године добила тек 16 првачића, док је лани имала 24.

- Мало уписно подручје доноси и мало првачића. Већ су нас посјетиле комисије из Министарства просвјете које су сагледале ситуацију - казао је педагог те школе Миле Стевановић.

Он је истакао да ова школа има 12 одјељења и да постоји могућност да јој се припоје нека од подручних одјељења из других школа. Поред Бијељине, ни Шамац, Милићи и Рогатица не могу да се похвале са више уписаних првачића. Роде су прије шест година заобишле и Вишеград, а нису слетјеле ни у Крупу на Уни и у многе друге општине гдје би у новој школској години на школама могли осванути катанци.

Посебан статус

Влада РС је још 2011. године за 16 школа додијелила посебан статус. Те школе су од посебног значаја за друштво и њима Министарство просвјете може дозволити рад и у случају када не испуњавају прописане услове у погледу опреме, кадра, броја ученика или одјељења. Оне се углавном налазе у брдско-планинским предјелима са лошим комуникацијским везама и у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана